Posted on Hozzászólás most!

Szirti sassal vadásznak farkasra

Az egyik legnagyobb ragadozó madár, a szirti sas termeténél jóval nagyobb zsákmányállatokat is el tud ejteni. Noha nem képes fölemelni, de elfogni, esetleg megölni meg tud olyan állatokat is, mint például a farkas. Ezt a képességét használják ki Belső-Ázsia őslakosai, akik farkasvadászatra idomítanak fiatal szirti sasokat.
A hazánkban is előforduló, akár kétméteres szárnyfesztávolságú szirti sas (Aquila chrysaetos) meglepően nagy zsákmányállatokat, például kifejlett villásszarvú antilopot, rénszarvast vagy fiatal gímszarvast is képes elejteni. A nehezebb állatokkal a földön végez, a kisebb testűeket magával ragadhatja a levegőbe. A fogságba ejtett fiatal sasokat szokatlan zsákmányállatok, például farkas elfogására is be lehet idomítani.
Közép-Ázsia kirgiz törzseiről régóta ismert, hogy farkasvadászatra használják a szirti sasokat. Már Marco Polo (1254-1324) is beszámolt arról, hogy rengeteg sast idomítottak farkasok, rókák, szarvasok és vadkecskék elfogására. John Love ornitológus 1989-ben megjelent, sasokról írt könyvében megemlít egy kirgiz sast, amely tizennégy farkast ejtett el egyetlen nap alatt.
A sasok szerepe a farkasvadászatban nem teljesen egyértelmű – legalábbis az irodalmi leírásokban. Néhány szerző azt állítja, hogy a sas feladata nem a farkas megölése, hanem a megtartása addig, amíg az idomítója oda nem ér lóháton, és késsel meg nem öli a farkast.

Vélemény, hozzászólás?