Posted on Hozzászólás most!

Szökött papagájok Szombathely belvárosában (videóval)

Két szabadon lévő szép papagáj hívta fel magára a figyelmet. A nagytestű madarak a verebekkel kergetőztek, vagy vezetékeken, fák tetején üldögéltek. A Fekete István Állatvédő Egyesület keresi a madarak gazdáit. Sokan látták szombaton Szombathelyen a hazánkban szokatlan, nagy testű madarakat szabadon repdesni. A Savaria Filmszínház mellett egy biztonsági őrtől megtudtuk, órákon át ült az egyik madár a mozi tetején és az egyik villanyvezetéken. Páran megpróbálták lecsalogatni, de csak unottan nézett rájuk, időnként pedig rikkantott egyet.
A feltehetőleg szökött madarakról a Fekete István Állatvédő Egyesület is tudomást szerzett, tagjaik a tulajdonos keresésébe kezdtek. Mint mondták, a legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnt, hogy a városban zajló díszmadár kiállításról szökhettek a jószágok, de ott azt a tájékoztatást kapták, hogy onnan nem hiányzik madár. Próbálkoztak a madarak csalogatásával is, hiába.
Azt, hogy a szökött madarak mennyire bírják a mínuszokat egyelőre nem tudjuk, de számos díszmadárként tartott jószág – köztük papagájok is – tökéletesen átvészelhetik a telet, sőt, fészket is rakhatnak. A városi mikroklímában téli körülmények között a madaraknak kirakott etetőkbe járnak, magvakat, gyümölcsöket falatoznak és meleg levegő kiáramlásánál húzzák meg magukat.
Az ilyen “télálló” madarakra a nagyobb veszélyt a feltűnő tollazatuk jelenti. A téli fehérségben a rikító piros, sárga és zöld szín messziről feltűnik a ragadozó madaraknak, akik ínyenc csemegeként fogyaszthatják az apróbb termetű szökevényeket. A lomhább madarakra a földön a macskák és a járművek jelentenek veszélyt.
Szombathelyen évekkel ezelőtt verébcsapatba épült be egy papagáj. Hetekig látták a Fő téren, aztán nyoma veszett. A Magyar Madártani Egyesület Budafokon fészket építő barátpapagáj párt figyelt meg. A jószágok a telet is gond nélkül átvészelték. A szakemberek azonban nem örülnek felhőtlenül annak, ha más kontinensről származó idegen fajok telepednek meg szökésük után egy településen. Ezek ugyanis kiszoríthatják az “őslakosokat”, elszaporodásukkal pedig felboríthatják a korábbi egyensúlyt. Így csappant meg jelentősen a hazai mocsári teknős állomány, miután megunt ékszerteknősöket dobtak a tavakba a felelőtlen gazdáik. Az ékszerteknősök viszont elszaporodtak.

Vélemény, hozzászólás?