Posted on Hozzászólás most!

Szomjazó állatok

A kánikula miatti vízhiány következtében veszélybe kerülhetnek elsősorban a városban élő madarak és kisebb állatok, ezért a Magyar Madártani és Természet-védelmi Egyesület az emberek segítségét kéri az állatok itatásában és a fészeképítéshez is nélkülözhetetlen víz pótlásában.
Nem épülnek a fecskefészkek sem – A tavaszi aszály és az április végi hirtelen kánikula nagyon kedvezőtlenül hat az élőlényekre, különösen a városi madarakra és emlősökre. A fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiatal állatok számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya, valamint az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sáros fészekanyagot – áll az egyesület közleményében.
Virágalátétben helyezzünk vizet a talajra – Az egész napos itatásra megoldást nyújt a kertészeti áruházakban beszerezhető 40-50 centiméter átmérőjű és öt-hét centi mély műanyag virágalátét, amelyet a kertben a talajra helyezve a madarak mellett a kisebb emlősök, sünök és gyíkok ivásra és fürdésre is tudnak használni.
Ahol fecske van, ott mesterséges pocsolyára van szükség – A fecskék számára a fészeképítéshez nélkülözhetetlen sarat szintén érdemes pótolni egy nagyobb tálcán vagy alátéten, a tavaszi esők elmaradásával ugyanis hiányoznak azok a települési pocsolyák, ahonnan a madarak ezt össze tudják gyűjteni. Nem csak a városban nehéz az állatok élete: a vidéki állattartás visszaszorulásával, az itatók megszűnésével falun és tanyán is egyre nehezebb helyzetben találják magukat a fecskék.
Ahol nincs lehetőség sárgyűjtőket létesíteni, megoldást jelenthetnek a mesterséges fecskefészkek. Ezek kihelyezésével tehermentesíthetők a madarakat a fészeképítés kényszere alól. MTI

Vélemény, hozzászólás?