Posted on Hozzászólás most!

Szórakozásból galambokat csonkított meg

Majdnem 60 galambnak a lába veszett oda a fővárosi Keleti pályaudvar környékén, mert valaki madzaggal elszorította a keringést a lábfejükben. Dr. Déri János állatorvos segítségével szedtük össze azokat a praktikákat, melyekkel könnyen, de emberséges módon tarthatjuk távol lakóhelyünktől a madarakat.
Országosan nagy problémát okoznak a túlszaporodott városi galambok. Sokan vannak, és összepiszkítanak mindent. A köztudatban ráadásul az a tévhit terjeng róluk, hogy különféle súlyos betegségeket terjesztenek, pedig egy kutyától vagy egy macskától sokkal könnyebben elkaphatunk bármit – mondta el kérdésünkre dr. Déri János állatorvos.
Ez a fajta közundor, mely feléjük irányul, súlyos bántalmazásokat is von maga után. Néhány éve Győr önkormányzatáról látott napvilágot egy olyan hír, miszerint hálóval fogják össze az állatokat és ölik le őket. A fővárosban is több helyen lövik, vagy elgázosítják ezeket a madarakat. Nemrég a Keleti pályaudvaron 40-60 egyednek veszett oda a lába, miután valaki madzagokkal szorította el a lábfejüknél a vérkeringést.
Kevesen tudják azonban, hogy az állatvédelmi törvény minden gerinces állatra, így a galambokra is vonatkozik.
Dr. Déri János többféle emberséges és alternatív módszerre hívja fel az emberek figyelmét. Mint például az ultrahanggal történő elriasztás, a minivillanypásztorok, az ablakpárkányok elé kihúzott hegedűhúrok vagy a házak peremén végigfutó tüskeháló használatára, melyen a galambok képtelenek leszállni.
Dr. Molnár Lívia kezdeményezésére egy egészen új eljárás is forgalomba kerülhet hazánkban. Az Egyesült Államokban már 50 tagállamban használják sikerrel a kifejezetten galambok számára készült fogamzásgátlót. Ezek kenyérgabona alapú, olajat nem tartalmazó preparált bogyók, melyeket a megfelelő időszakban, a megfelelő helyre – a galambok éjszakázó helyének a környékére – kell kihelyezni.
Ezeknek a preparált eleségeknek a használata azonban komoly szakértelmet kíván, csak állatorvosok, vagy állatvédelmi szakemberek helyezhetnék ki, mivel félő lehet, hogy más védett madarak szaporodását is befolyásolná, ha rossz helyre kerülne.
A Hortobágyi Madárpark honlapján aláírásgyűjtési-akciót is szerveznek a galambok védelme és emberséges bánásmódban való részesülésük érdekében. Ha úgy gondolod csatlakozz te is! Ezeket az állatokat ugyanis még mindig többször tartják olyan módon távol az emberek maguktól, melyek az állatvédelmi törvénybe ütköznek – írja a Blikk

Vélemény, hozzászólás?