Posted on Hozzászólás most!

Szponzor segíti a siófoki állatmenhely munkáját

Havonta több mint két tonna száraztáp fogy az állatmenhelyen, amelyet a Siófoki Állatvédő Alapítvány üzemeltet Balatonszabadi határában. A városunk területén gyepmesteri teendőket is ellátó civil szervezetnek elkél tehát a segítség.
1994 óta végzi a kóbor kutyák befogását a Siófoki Állatvédő Alapítvány a városban, és ma már 220 kutya és 50 macska gondját viselik nap mint nap. Öt állandó munkatárs és rengeteg önkéntes munkájára van szükség ahhoz, hogy ez a rengeteg állat megfelelő törődést, gondoskodást kapjon, de még ez is kevés lenne a megfelelő anyagi háttér nélkül. A fennmaradáshoz elengedhetetlen segítséget nyújt Siófok Város Önkormányzata, de emellett nagy segítséget jelentenek az adók 1%-ából érkező bevételek, valamint a külföldi társszervezetektől érkező adományok is.
Azonban még ez is kevés volt a költségek teljes mértékű fedezéséhez, ezért jött nagyon jól a Julius-K9 nevű, kutyás termékeket előállító cég támogatása. A mintegy két hónapja megkötött megállapodás értelmében a külföldi, elsősorban németajkú piacokon igen ismert vállalat főleg marketingtevékenységgel, illetve az egy százalékok gyűjtésével nyújt segítséget az alapítványnak. A márka tulajdonosan először önkéntesként vette ki a részét a menhely körüli munkákból, ezt követte az igazi együttműködés – mondta el Matyikó Zsuzsanna.
Az alapítvány kuratóriumának elnöke munkájuk bemutatása során az önkéntesek tevékenységének fontosságára többször is felhívta a figyelmet. A főleg fiatalokból álló, 10-15 fős csapat a kutyák sétáltatásával, foglalkoztatásával járul hozzá ahhoz, hogy az állatok megszokják vagy éppen újra megszokják az ember közelségét, elősegítve ezzel az örökbefogadást. Ez a tevékenység gyakran igen nehéz körülmények között zajlik, gondoljunk csak az elmúlt hónapok szokatlanul hideg időjárására, ami mind az önkéntesektől, mind az állandó munkatársaktól hatalmas erőfeszítéseket követelt meg.
Miután a kutyák megérkeznek a menhelyre, először is karanténba kerülnek két hétre, mely idő alatt megszabadulnak a rajtuk/bennük található élősködőktől. Ezidő alatt egyrészt várják eredeti gazdájukat, másrészt kiderülnek egészségügyi és jellembeli sajátosságaik. Amennyiben szükséges, sérülés, baleset vagy betegség miatt orvosi kezelésben részesülnek. A karantén leteltével a róluk készült fotók felkerülnek az alapítvány honlapjára, és ha már egészséges az állat, elkezdődik a koruknak megfelelő oltási program. Minden állat kap az oltási könyv mellé egy mikrochipet is, amelynek adatait az állatorvos egy országos adatbázisban regisztrálja. A szukák ivartalanításra kerülnek (némely kanok is), hiszen a siófoki állatvédők munkájának egyik legfontosabb alapelve, hogy a felesleges szaporulat megelőzésével gátolják meg a kidobott vagy megunt állatok számának újratermelődését. Ezt követően már semmi sem állhat az örökbeadás útjába, amely azonban nem jelenti a menhely feladatainak befejeztét, hiszen az alapítvány a továbbiakban telefonon, személyesen vagy más helyi állatvédő szervezetek segítségével ellenőrzi, nyomon követi a kutyák sorsát.
Az állatvédő alapítvány ebben az évben is számít a siófokiak felajánlásaira, legyen szó lejárt szavatosságú élelmiszerről, pénzbeli adományról vagy éppen önkéntes munkáról. Ezen lehetőségekről, a felelős állattartás szabályairól, valamint az örökbefogadható állatokról további információk találhatók a menhely honlapján, amely a www.siofokiallatvedo.hu címen érhető el. Forrás: SH március.

Vélemény, hozzászólás?