Posted on Hozzászólás most!

Tajvan betiltotta a ragadozó állatok uszonyának levágását

A cápák védelme érdekében Tajvan betiltotta a ragadozó állatok uszonyának levágását, jövő évtől a halászok csak egészben vihetik partra a halakat.
Jó ideje bevett gyakorlat, hogy a halászok a kifogott cápák uszonyát levágják, a haldokló állatot pedig visszadobják a tengerbe. 2012-től viszont a halászhajók csak egész cápákat szállíthatnak partra – közölte James Sha, a tajvani halászati hivatal igazgatója a United Evenings News című lapban. Aki vét a szabály ellen, elveszítheti halászati engedélyét.
Sok ázsiai országban gasztronómiai különlegességnek számít a cápauszonyleves. Az állatvédők szerint emiatt bizonyos cápafajokat a kihalás veszélye fenyegeti, olyan sok egyedet mészároltak le uszonyuk miatt.
Korábban Tajvanon az a szabály élt, hogy a partra szállított cápahús mindössze 5 százaléka lehetett uszony. A halászok szervezete szerint mivel az érintetlen cápatetemek lényegesen több helyet foglalnak el a hajókban, mint a feldaraboltak, az uszonyokról nem is beszélve, az új rendeletnek köszönhetően 20 százalékkal csökkenhet a friss fogások mennyisége. Egyes szakértők egyszersmind úgy vélik, hogy a rendelet életbelépésével ismét megugorhat a cápauszony ára a kínálat korlátozottsága miatt. A 380 cápafaj közül csak a fehér cápával, az óriás cápával és a cetcápával való kereskedelmet tiltja a washingtoni egyezmény. MTI

Vélemény, hozzászólás?