Posted on Hozzászólás most!

Támogatás földterülettel rendelkező állattartóknak

Idén is kizárólag a földterülettel rendelkező állattartók kaphatják meg a termeléstől elválasztott nemzeti kiegészítő, az állattenyésztéshez kötődő támogatásokat. A tavalyihoz hasonló feltételekkel igényelhető támogatásra a jogvesztő határidőnek számító május 15-éig, elektronikus úton lehet jelentkezni.
Idén a hízottbika- és az anyatehéntartás, az extenzifikációs szarvasmarha, valamint az anyajuh tartás megsegítésére kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó, termeléstől elválasztott támogatását a történelmi bázisjogosultsággal rendelkező mezőgazdasági termelők vehetik igénybe. Szubvencióra az a gazdálkodó számíthat, akinek jár az egységes területalapú támogatás (SAPS), és mint nyilvántartott állattenyésztő, megtalálható a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) – tájékoztatta az MTI-t Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke.E feltételek teljesdülésének hiányában a történelmi bázisjogosultsággal rendelkező gazdálkodónak sem fizethető ki támogatás.
A kiosztott történelmi bázisjogosultságok száma állandó. A 2007-ben termeléstől elválasztott anyatehéntartás támogatására mintegy 105 ezer bázisjogosultságot osztottak ki a hivatalnál 6833 gazdálkodó részére. Extenzifikációs szarvasmarhatartás támogatás történelmi bázis jogosultság 2255 állattartó tulajdonában van, ők összesen több mint 80 ezer darab történelmi bázisjogosultsággal rendelkeznek. A 2009-es támogatási évre termeléstől elválasztott anyatehén támogatásra történelmi bázis jogosultságonként 18000 forintot, míg extenzifikációs szarvasmarhatartás támogatására bázisjogosultságonként 18500 forintot fizetett az MVH.
Ezek mellett a hízottbikatartás támogatására is több mint 94 ezer darab történelmi bázisjogosultságot osztott ki 2007-ben az MVH 8454 gazdálkodónak. A múlt évben a történelmi bázisjogosultságonkénti támogatás összege 56000 forint volt. Az idei évre vonatkozó támogatási összegek később, külön jogszabályban rögzítik – közölte a sajtófőnök.

Vélemény, hozzászólás?