Posted on Hozzászólás most!

Támogatás igényelhető a magyar fajtákért

Támogatás igényelhető a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzéséhez május elejétől a hónap végéig – közölte az Magyar Agrárkamara.
Egy egyedre fajtától függően 2 000-77 000 forintnak megfelelő euró összeg igényelhető. A megítélt támogatásokra a kifizetési kérelmeket jövő év február 1-28. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségeihez.
A támogatás a Magyar Agrárkamara szerint lényegében költségkompenzáció. A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákat ugyanis az eredeti tartási és takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek mellett kell tenyésztésben tartani.
Ez pedig a legtöbb esetben többletköltséget jelent az állattartó számára, de bevételkiesést is okozhat az eredeti tartás miatti kisebb hozam. Így a támogatás a kieső jövedelmek és a többletköltségek ellentételezését szolgálja. A támogatás a törzskönyvezett nőivarú egyedek után jár. Támogatás igényelhető többek között: a magyar szürke szarvasmarhára, a magyar házi bivalyra, a magyar parlagi szamárra, a szőke mangalicára, a hortobágyi rackára, a tarka magyar kacsára, valamint a magyar lúdra is. Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?