Posted on Hozzászólás most!

Teendők az állatok műtéteivel kapcsolatban

Teendők az állatok műtéteivel kapcsolatban: A műtéti beavatkozások sikeréhez szükség van a tulajdonos közreműködésére is az állatok előkészítése, valamint az operációt követő gondozása során. Minden gyógyszerbeadás, minden altatás, minden műtét jár némi kockázattal, de közös munkával ez a minimálisra csökkenthető. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani az alábbi ismertetővel.
A műtétek előtt biztosítani kell, hogy az állat általános állapota olyan legyen, ami a műtét kockázatát a lehető legkisebbre csökkenti. Ehhez a műtétet megelőző időszakban megfelelő energia-, fehérje- és vitaminellátásra van szükség, amit leginkább megfelelő gyári tápok etetésével lehet elérni, de a jó minőségű főtt marha- vagy baromfihúsra (apróra vágva) alapozott táplálék is megfelelő lehet. Télen fontos a táplálék vitaminkészítményekkel történő kiegészítése is. Csont és más bélsárrekedést okozó étel etetését kerülni kell! Kényeztesse kedvencét a műtéti előtti napokban, ami persze nem jelentheti azt, hogy az állat mértéktelenül habzsoljon!
Amennyiben az állat valamilyen krónikus szervi megbetegedésben szenved (pl. máj vagy veseelégtelenség, szívelégtelenség), speciális diéta is szükségessé válhat, valamint műtét előtti gyógykezelésére is szükség lehet. Sajnos költségnövelő tényező, de különösen idős, vagy rossz általános állapotú állatoknál indokolt a műtét előtt kiegészítő laboratóriumi (vér- és vizelet-) vizsgálatokat végezni. Ez jelentősen csökkenti a kockázatot és segíti a gyógyulás eredményességét.
Felnőtt állat a műtét előtti 24 órában már ne vegyen fel táplálékot, kölykök esetében általában 12 órás koplaltatás is elégséges. A műtét előtti 6-12 órában az ivóvizet is meg kell vonni a betegtől.
A műtét után még nagyobb figyelmet kell fordítani az állat ellátására. Ilyenkor a megfelelő sebgyógyulás feltételeinek biztosítása, az elvesztett vér pótlása, a csökkent ellenálló képesség javítása céljából van szükség a megnövelt fehérje- és energia-bevitelre. Figyelemmel arra, hogy az állat étvágya ebben az időszakban általában csökkent, a táplálék beltartalmán kívül annak emészthetősége és ízletessége is rendkívül fontos. Különösen ajánlottak ezekben a napokban a megfelelő diétás tápok és vitamin- kiegészítők. Érdemes még a műtét előtt próbaetetéssel meggyőződni arról, szereti-e a tápot a kedvencünk? A gyári erősítő tápok alternatívája a puhára főzött, apróra vágott csirkehús (csak hús!), túró és étolaj (kb. 1 gramm testtömegkilogrammonként) keveréke lehet, amit ajánlott összeturmixolni. A napi adagot ne naponta egyszer kapja meg a beteg, hanem többször, kis adagokat kínáljunk fel az állatnak!
Ügyeljen az állat vízfogyasztására! Mindig legyen előtte friss víz, aminek fogyását ellenőrizni kell. Ugyanígy a vizeletürítés gyakoriságát és a vizelet mennyiségét is fontos megfigyelni, a veseműködés leállásának kockázata ugyanis szintén olyan tényező, amivel a műtétek után számolni kell.
Néha a műtét természetétől függően a fenti általános szabályoktól eltérő eljárásra (pl. gyomor- és bélműtéteknél szigorú koplaltatás!) is szükség lehet! Ilyenkor az állatorvos utasítását kell betartani!
A beteg a műtétet követően nyugodt és komfortos környezetben lábadozzon. Különösen fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása az állat ébredéséig. Kistestű kutyáknál ill. macskáknál hideg környezet esetén már önmagában az altatás is veszélyt jelenthet!
Az utókezelések tekintetében az állatorvos utasításait szigorúan be kell tartani! Ha a lábadozás során az állat állapotában bárminemű aggályos változás áll be, keressen fel bennünket a már előre programozott kontrolvizsgálatoktól ill. utókezeléstől függetlenül is!
A műtétek utáni lábadozást, a komplikáció mentes gyógyulást általában gyógyszeres kezeléssel támogatjuk. Azokban az esetekben, amikor a betegségnek megfelelő speciális ellátásra nincs szükség fájdalomcsillapítást és antibakteriális kezelést alkalmazunk. A fájdalomcsillapításra az állatvédelmi megfontolásokon túl azért is szükség van, mert segítségével gyorsabb és biztosabb a sebgyógyulás. Antibiotikumokat akkor is alkalmazunk, ha a seb jellege (steril műtéti seb) ezt nem indokolja ugyan, de a műtéti terület védelme nem, vagy csak részben oldható meg. Ezzel kapcsolatban kövesse az állatorvos ajánlásait.
Az állatok természetes, ösztönös viselkedése, hogy sebeiket nyalogatással tisztogatják. Ez járhat némi előnnyel egy ellátatlan, szennyezett, baleseti sérülés esetén, de súlyos komplikációkhoz vezethet a műtéti seb nyalogatása. Ilyenkor a nyállal kórokozók kerülhetnek a különben steril sebbe, aminek ún. varratgennyesedés, vagy a seb elfertőződése lehet a következménye. Máskor az állatok idő előtt eltávolítják a varratokat, ami a seb szétnyílásához vezethet. Ez ellen általában műtéti védőgallérral védekezünk, aminek eltávolítása komoly veszélyekkel járhat. Arra is vigyázni kell, hogy a beteggel együtt tartott másik állat ne segíthessen be az “ápolásba”.
Végezetül fontos a műtétek utáni kontrolvizsgálatok elvégzése is. Amennyiben a beteget ellátó állatorvos másképp nem jelentkezik és nincs gond az állat gyógyulásával, javasoljuk az állatot a műtétet követő 3. napon vizsgálatra hozni. Ugyancsak fontos kontrolvizsgálati lehetőség a varratszedés is. Erre általában a műtét utáni 10-14. napon kerül sor. Munkánk eredményességének fontos ellenőrzési lehetősége ez, ezért kérjük, hogy velünk végeztesse el a varratszedést. És ne feledje! Ha bármi problémát észlel a beteg gyógyulásával kapcsolatban, inkább keressen fel bennünket feleslegesen, mint későn!
Dr. Hadházy Ákos

Vélemény, hozzászólás?