Posted on Hozzászólás most!

Tényleg értik a beszédet a kutyák

A kutyák értelmi képességei olyanok, mint a pár hónapos gyerekeké. A képen: Ha a képernyőn lévő ember a kutya szemébe néz és beszél is hozzá, az eb követi a képernyőn látható alak fejmozgását, és azt figyeli, amit ő is.
Ön szerint kivel lehet nagyobb eséllyel szót érteni: egy kisbabával vagy egy kutyával? Sokan azt válaszolnák, hogy igazából egyikükkel sem, de ez tévedés: már a pár hónapos kisbabák is megértik az emberek jelzéseit, szándékait, még ha emberi nyelven nem is tudnak reagálni rájuk.
Topál József elismert etológus vezetésével magyar kutatók most a világon először bebizonyították, hogy a kutyák is egészen hasonló képességekkel rendelkeznek, mint az emberi porontyok. A kísérlethez ugyanazt a módszert választották, amivel korábban más tudósok a csecsemők kommunikációs képességeit vizsgálták.
– A gazdik közül nagyon sokan tekintenek úgy a kutyájukra, mintha a saját gyermekük lenne, és legtöbbször úgy is bánnak vele – mondta Gergely Anna, az ELTE etológia tanszékének munkatársa.
– A kísérlet során a kutyákat egy monitor elé ültettük, ahol a videón szereplő személy fejmozgását kellett követniük. Ha az illető a fejmozgás előtt a kamerába nézve megszólította a kutyát, a kutya jóval gyakrabban követte a szemével a tekintetét, mintha szó nélkül tette volna mindezt a videón szereplő személy. Az eredmény nagyon hasonló volt ahhoz, mint amit a kutatók a csecsemők ugyanilyen szemmozgás-követő vizsgálatakor kaptak – mesélte a kutató.
A kutyatulajdonosok mindebből azt szűrhetik le, hogy háziállatuk megtanulta: ha a gazdájuk hozzájuk szól, akkor érdemes követni a pillantását. – A kutyák háziasítása óta eltelt közel tízezer év evolúciós szempontból nem túl sok, az ebek azonban olyan jó géneket örököltek falkákban élő őseiktől, a farkasoktól, hogy fogékonnyá váltak az efféle kommunikációs jelzésekre – magyarázta Gergely Anna, aki maga is egy 5 éves angol bulldog gazdája.
Szerinte nem kizárt, hogy más állatok is képesek hasonló „trükkre”, de alapvető feltétel, hogy csoportban élő állat legyen, mint például a holló.
A kutatók azt is fogják vizsgálni, hogy a kutyák az emberi arcok melyik részére koncentrálnak, és hogy különbséget tesznek-e ismerős és ismeretlen arcok között. Forrás: Blikk.hu

Vélemény, hozzászólás?