Posted on Hozzászólás most!

Terápiás, segítő kutyák és szerteágazó képességeik

Évente alig 4-5 terápiás kutyát adnak át Magyarországon, szemben a nyugati országok átlagával, ahol 60 kiképzett eb is mozgássérült gazdához kerül egy esztendőben. Egy apró köhintéssel, a köhécselés zöngéjének megváltoztatásával, egy pillantással is lehet irányítani egy kutyát – ezt bizonyította be Maczuczáné Fenyvesi Viktória, a Magyar ParAgility Közhasznú Egyesület elnöke pénteken a terápiás és segítő kutyák konferenciáján, amelyet a Viktória Rehabilitációs Központban tartott a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület (a program szombaton is tart). Egy olyan kislány paragility-s versenyszámának lehettünk videón szemtanúi, akinek csak az értelme ép, minden másban segítségre szorul. Kutyája azonban gazdája minden megnyilvánulásából tudta, hogy éppen ugrania, kerülnie, futnia vagy várnia kell-e. Jack London: A beszélő kutya című regénye rá a példa: régen is tudták az emberek, hogy a kutya ezerszer többre képes annál, mint amire mi képesnek tartjuk.
– A kutyáknak is van személyiségük, ezt még a legfafejűbb etológusok is elfogadják ma már – sommázta a lényeget Gácsi Márta, a Kutyával az Emberért Alapítvány kuratóriumi tagja, kiképzési csoportvezető a konferencián.
A segítő és terápiás ebek említésekor először mindenkinek a vakvezető kutya jut eszébe, amelynek képzése Magyarországon hosszú múltra vezethető vissza, az igazság azonban az, hogy számos más módon is alkalmazhatóak a terápiás kiképzésen résztvevő állatok. A mozgásukban korlátozott emberek számára szintén csodás társ és segítő válhat belőlük, aki kinyitja nekik az ajtót, felkapcsolja a villanyt és odaviszi a hűtőből az üdítőt.
– Egyszerű feladatoknak tűnnek ezek, de higyjék el: roppant bonyolult gondolkodási műveletet igényel s még komolyabb kiképzési stratégiát – árulta el a kiképzési szaktekintély Gácsi Márta, aki szerint egyáltalán nem biztos, hogy mindig a jutalomfalatos, pozitív megerősítéses tréningmódszer a legmegfelelőbb. A képzések során nagyrészt az emberi tényezőn csúsznak el a dolgok, nem a kutyán – árulta el hallgatóságának Mányik Richárd, habilitációs kiképző.
A leghasznosabb „újdonság”: rohamokat előre jelző kutyák: A legújabb jogszabályok szerint egyébként a különböző terápiás (mozgássérülteket, siketeket és nagyothallókat segítő, valamint rohamjelző) kutyáknak vizsgát kell tenniük, amelyet a kijelölt szervezetek szerveznek s bonyolítanak le.
Az egyik leghasznosabb újdonság, amelyet Magyarországon is alkalmaznak már, az epilepsziás rohamokat előre jelző kutyák képzése. Ezt a debreceni Pacsi Alapítvány végzi. Az ebek a rohamokat előre jelzik, így a gazdának lehetősége van magát biztonságba helyezni vagy akár meg is előzheti a rohamot az időben bevett gyógyszerrel. Hasonló rohamjelző kutyák képzéséről is beszámoltak, akik cukorbetegeket segítenek.

Vélemény, hozzászólás?