Posted on Hozzászólás most!

Terjed a ló AIDS

Terjed a ló-AIDS. A vírus a Romániából papírok nélkül áthozott állatokkal került az országba. Már Somogyban is négy áldozatot szedett. A fertőző kevésvérűséget a szúnyogok is terjesztik, de emberre nem veszélyes.
Ha járvány alakulna ki a lovaknál, Magyarország elveszti a mentességét. Ez azt jelenti, hogy nem lehet az országból lovat külföldre vinni, és nemzetközi versenyeket sem lehet rendezni. Ezért rendszeres szűrővizsgálatokat végeznek az állatorvosok.
A lovak vérvizsgálatát követően kiderül, hogy az állat szervezetét megtámadta-e az AIDS. Ez a vírus rokona az emberi HIV-nek, de nem ugyanaz. A lovakra az úgynevezett fertőző kevésvérűség veszélyes. Ez a vírus a lovak vérképző szerveit támadja meg. Dr. Veres Sándor, a Pannon Lógyógyászati Szolgálat klinikus állatorvosa szerint nagyon jól látható laikusként is hogy az alakos elemek aránya mennyire megfogyatkozott a jobboldali kémcsőben lévő mintán.
– Ez utal arra, hogy a vörös vértestek nagyon súlyos károsodást szenvedtek – tette hozzá.
Azok a lovak, amelyek ezt a betegséget megkapták, eleinte 41 fokos lázuk volt, étvágytalan lettek és folyamatosan fogytak. A tünetek rohamokban jelentkeztek nála. A betegség gyógyíthatatlan. Amelyik ló elkapja, azt el kell altatni.
Dr. Veres Sándor, hozzátette: a megfertőzött állat egy folyamatos hordozás áldozata lesz, tehát hosszútávon hordozza a betegséget, megszabadulni nem tud tőle a szabályok szerint pedig tilos is az ilyen állatnak a kezelése, mivel járványtani szempontból egy fertőzés forrása lehet. Mivel a szúnyogok is terjesztik. A fő problémát mégsem a rovarok, hanem a felelőtlen állatkereskedők okozzák.
Dr. Ütő Dániel, a Pannon Lógyógyászati Szolgálat klinikus állatorvosa elmondta: külföldről, például Romániából olcsón lehet papírok nélkül könnyen behozni lovakat, amik ugye fertőzöttek lehetnek. Szűrővizsgálatot háromévente végeznek. Somogyban idén több mint kétezer lovat ellenőriztek. A laboratóriumi viszgálatok még zajlanak, de az előzetes minták alapján úgy tudjuk: eddig két teszt lett pozitív.

Vélemény, hozzászólás?