Posted on Hozzászólás most!

Teszteld a kutyád!

Budapest – Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA Pszichológiai Kutatóintézet Összehasonlító Viselkedéskutató Csoportjának egy együttműködése keretében emberek és kutyák társas tanulási képességeit és általános bizalmi viselkedését vizsgálják fiatal hallgatók. Az ELTE etológiai tanszékén sok érdekes vizsgálat van folyamatban, szerkesztőségünk Hernádi Anna, PhD hallgató játékos tesztjein vett részt.
– Többek közt ételválasztós, kétféle labdakeresős, képernyőnézős és általános barátságosságot, bizalmi viselkedést mérő vizsgálatokról van szó – mondta Anna.
Korábbi tudományos kutatásokból tudható, hogy mind a csecsemők mind a kiskutyák születésüktől fogva erősen vonzódnak az emberekhez, megbíznak a felnőttekben és kifinomultan olvassák a kommunikatív jelzéseket.
Anna az embereket és családi kutyákat összehasonlító viselkedési tesztjeiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen biológiai és társas ingerek felelősek ennek az “ősbizalomnak” a kialakulásáért, milyen hétköznapi helyzetek hozzák létre ezt a fajta “egymásrahangolódást” és, hogy a bizalom hogyan segít abban, hogy fontos dolgokat tanuljunk egymástól?
Ezeken a teszteken a gazdi és a kutya is együtt vesz részt, az eseményeket videokamerával rögzítik, melyeket később elemeznek a szakemberek.
Depressziós lesz a kutya, ha egyedül marad
Hasonló eljárással, kamerákkal és megfigyelésekkel állapították meg brit szakemberek, hogy az egyedül otthon hagyott kutyák ugyanolyan magányosnak érzik magukat, mint a szüleik által elhagyott gyerekek.
John Bradshaw, a Bristoli Egyetem kutatója, aki 25 éve tanulmányozza az állatok viselkedését, munkacsoportjával videokamerákat szerelt fel 20 olyan kutyatulajdonos otthonába, aki azt állította, hogy kedvence teljességgel boldog, ha egyedül marad otthon, miközben ő dolgozik. Valójában azonban néhány kutya körbe-körbe járt a lábtörlő körül, miközben zihált és nyüszített, sőt egyik kutya annyira bánatos volt, hogy állatpszichológushoz kellett vinni.
Extrémebb helyzetekben a kutyák képesek az öncsonkításra is – figyelmeztet a szakember, aki azt tanácsolja a gazdiknak, hogy ne büntessék meg az állatot, ha egyedüllétekor kárt okoz, mivel az nem érti, miért lett lehordva.
“Másképp jár az agyuk… Nem képesek a múltban gondolkodni, és felmérni, mit tettek egy órával korábban, amiért gazdájuk mérges rájuk” – idézte Bradshaw-t a The Daily Telegraph című brit napilap. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?