Posted on 2 hozzászólás

Tetemek és csontsovány kutyák

Csontsovány kutyákat találtak állatvédők Berettyóújfaluban. És mellettük kutyatetemeket. Az összes kutya ki volt kötve étel és víz nélkül. Azonnal meg is etették őket, mire a tulajdonos feljelentette őket magánlaksértésért.

A berettyóújfalui kutyatelepen készített fotókon látható csontsovány, sebekkel borított testű ebek látványa úgy tűnik, egyelőre csak az állatvédőket és szerkesztőségünk munkatársait zavarja. A helyi jegyző szerint az aktivisták fújják föl az ügyet, akik viszont feljelentik a kötelességmulasztó jegyzőt.
– Vidéken kicsit máshogy állnak a dolgok – mondta a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány munkatársainak a berettyóújfalui kutyatelepen tett látogatásakor a rendőrség által kihívott állatorvos, miután szemrevételezte a mintegy 60, rövid láncra kötött, sovánnyá aszott jószágot. Ezzel azt akarta mondani, hogy nehogy már a hülye pestiek mondják meg a vidékieknek, hogyan kell szakszerűen állatokat tartani.
Az említett alapítvány mellesleg ócsai, ám ez mit sem von le abból, hogy a laikus számára is rossz állapotban lévőnek látszó négylábúakkal tenni kéne valamit, például biztonságos helyre szállítani őket. Ezt egyébként maga az állatorvos is szóvá tette, mondván: ha szállító járművel érkezik a helyszínre, néhány kutyát, a legleromlottabb, legsoványabb, gennyes sebekkel borított testű ebeket magával vitte volna. Nem vitte.
Nagy Henriett, a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány vezetője azt állítja, a kutyatelep szomszédságában lakók olyan kutyákról is tudnak, amelyek évek óta senyvednek kikötözve a gazosban, de állítólag a többieket sem engedi szabadon a gazdájuk, vagyis a telephely tulajdonosa. Henriett mindenesetre a szemrevételezés után kilopott egy legyöngült kutyát a fertőből, amelyik a rendes koszt és tartás hatására 2 kilót hízott 10 nap alatt.
Az állatvédők július 19-én feljelentést tettek a rendőrségen, értesítették az ÁNTSZ-t és a település jegyzőjét, ám az említett állatorvos diagnózisán kívül sehonnan sem kaptak hivatalos visszajelzést. Az állatorvos ugyan szóban állatvédelmi bírságot helyezett kilátásba, illetve a tartási körülmények megváltoztatásának indítványozásáról beszélt, Henriett és munkatársai máig nem tudják, életbe léptek-e a jelzett intézkedések, s ha igen, mikortól.
Nagy Henriett mindenesetre fölháborítónak tartja, hogy a jegyző a bejelentés dacára sem tett még látogatást a telepen, és nem intézkedett, amiért jövő hétfőn az Állatotthon kötelességmulasztás címén feljelenti a hivatalnokot. – Hétfőn három napra a kutyatelep mellé költözöm, hogy személyesen győződjek meg az állatok tartási körülményeiről – mondja az otthonvezető, aki kizártnak tartja, hogy az adott területen az előírásoknak megfelelő időtartamra naponta szabadon engedik a több mint félszáz kutyát.
– Jaj, istenem! Hány hírügynökséget küldd még rám az alapítvány! – fakadt ki a téma felvetésekor Ökrös Zoltán, Berettyóújfalu jegyzője. Lerágott csontnak (mily találó) nevezi a kutyatelep ügyét. Mint mondja, állatorvosi vélemény alapján nem állapítható meg sem állatkínzás, sem pedig az, hogy “azonnali intézkedésre okot adó körülmény fennállna”. A jegyzői hivatal állítólag fölhívta a kutyák tulajdonosát, hogy gondoskodjon az állatvédelmi törvényben előírtak betartásáról. – Egyedül talán csak az állatok láncait kell kicserélni 4 méteresre – teszi hozzá.
Miután megemlítem, hogy a képeken látható kutyák (szó szerint) borzasztó rossz bőrben vannak, a jegyző annyit mond, hogy az állatorvostól azt hallotta, hogy egyes kutyák el sem fogadják a kaját. Ökrös még nem kapta meg a hivatalos állatorvosi jelentést, mint ahogy nem értesítette a Szent Ferenc Állatotthon Alapítványt sem az intézkedésekről, de mint mondja: az ügymenet folyamatban van. Forrás: Stop.hu, TV2.hu

2 thoughts on “Tetemek és csontsovány kutyák

  1. Hogyhogy nem írt ehhez a cikkhez még senki?
    Mélységesen felháborít, hogy a 21.században itt tart az országunk. Hogy ilyen előfordulhat. Itt kezdődnek a problémák. Embertelen, undorító férgek ülnek olyan pozíciókon, amiket nem érdemelnek. Mert nem végzik a dolgukat!!! Elméletileg cselekvőképes, határozott, értelmes embereknek kéne jegyzőnek, állatorvosnak lenniük, de úgy látszik elég az, ha van pár öltönye, meg mobiltelefonja. Áh, inkább csak embernek kéne lenniük, emberi érzésekkel, jóindulattal! Ezért jár a fizetés, másért nem. Hogy tarthatja egy normális ember az ilyen körülmények közötti állattartást megengedhetőnek? Miért fizette ki azt a havi 100.000 forintot annak a bizonyos cégnek, aki a kutyákért volt felelős? És az állatorvos? Tudják ezek mit tesznek, mit beszélnek? Hogy számol el a lelkiismeretével? Nem fél a sorstól? Tiszta szívből kívánom nekik, hogy hosszú, gyötrelmes életüket pont ilyen körülmények között töltsék, főleg magatehetlenül, másoktól függve, mint amit ők együttes erővel okoztak ezeknek a szerencsétlen kutyáknak! Pont ugyanezt kívánom. Saját ürülékben senyvedve napokig, másra utalva, aki hozzájuk hasonló módon mutat törődést feléjük. Meddig kell még ezeknek a szerencsétlen állatoknak szenvedniük? Miért nem lehet ez ellen tenni semmit? Miért az húzza a rövidebbet, aki segíteni próbál? Miért lehet ezt ebben az országban megtenni? Miért fontosabb a sok bazi fontos irat, mint a kézzelfogható segítségnyújtás? MOST kell a segítség!!! Nem ér rá! Hogy tudnak ezek aludni? Miért hagyjuk ezt? Gratulálok, a cég elvégezte a dógát, mer izé…nincs kóbor kutya a környéken. Milyen áron? Legalább esélyt adnátok, szemetek! Észlények…és ilyen kezek irányítják a nagy dolgokat. Pfff.

  2. […] Kutyák tetemére és csontvázaira, és csont soványra fogyott, még élő állatokra bukkantak egy berettyóújfalui telken. Ezt állítják az állatvédők. – A teljes cikk itt […]

Vélemény, hozzászólás?