Posted on Hozzászólás most!

Tiltakoznak a szomszédok: nem kell az állattemető!

Házi kedvenceknek akar temetőt létesíteni Bécsben egy vállalkozó, a közelben lakók azonban tiltakoznak a terve ellen.
Gerhard Starkl a város határában, a Bécsi Erdő szélén fekvő ligetes telkén hozná létre az első bécsi állattemetőt. Az engedélyek egy részét már be is szerezte. A környéken lakók viszont attól tartanak, hogy lakóhelyükön romlik majd az életminőség a házi kedvencek temetője miatt.
A 3500 négyzetméteres földterület és a rajta álló lakóház Bécs egyik elegáns külvárosában, Hernalsban található. Starkl telekszomszédai és a szomszédos Waldandacht előváros lakói attól félnek, hogy a temető megnöveli a környék forgalmát, s hogy az ideiglenesen tárolt tetemek szagát a környéken is érezni lehet majd, és azok bogarakat és az erdőből vadállatokat vonzanak a környékre.
“Arcátlanság! Ülünk majd a teraszon, és látjuk majd, ahogy valaki zacskóban hozza a döglött macskáját?” – bosszankodott az egyik szomszéd a Kronen Zeitung című bulvárlapnak. A lakók állampolgári kezdeményezést indítottak a temető ellen és levelet írtak Michael Häupl bécsi főpolgármesternek.
Starkl igyekszik eloszlatni az aggályokat. A tetemeket a sírban való elhelyezésük előtt a ház pincéjében akarja tárolni a vállalkozó, de a szabályoknak megfelelően egy hűtőládában. “Bármely állatklinikán, hentesüzletben vagy vendéglőben több állattetemet tárolnak” – mondta a Der Standard című lapnak.
Hozzátette, hogy a tárolást és a koporsók kiválasztására szolgáló bemutatótermet csak átmenetileg akarja a pincében berendezni, és ha beindul a vállalkozás, bérel majd egy üzlethelyiséget. Emellett nem lesz nagy a jövés-menés sem – állította – , magánszemélyeknek ugyanis tilos a tetemeket szállítaniuk, azt a vállalkozás végzi majd jól lezárt tárolókban.
Ausztriában több állattemető is létezik. A Bécstől nem messze, Sierndorfban található létesítményben például havi 20-30 euróért (5-8 ezer forint) lehet sírhelyet bérelni, a kisebb parcellákat egyszeri 120 eurós (34 ezer forint) díjért.

Vélemény, hozzászólás?