Posted on 1 hozzászólás

Tíz faj, amely kipusztulhat az olajkatasztrófa miatt

A Mexikói-öbölben egyre több állatot veszélyeztet a tengerbe ömlő hatalmas kiterjedésű olaj mennyiség – a National Geographic összegyűjtötte a 10 veszélyeztetettet.
Antillai csér: Az öböl menti partvonal a legnagyobb fészekrakóhely az USA-ban. Közel négyszáz különböző fajta madár jár ide minden tavasszal a tojásait kikölteni. Az olajszennyeződés nem csak a csérek fészkelőhelyét, hanem a tengert is tönkretette, ahonnan a madarak a táplálékukat szerzik be.
Kékúszójú tonhal: Az olajszennyeződés a legrosszabbkor jött, ugyanis az Atlanti-óceánban élő tonhal épp ebben az időszakban jár az öbölbe az ikráit lerakni. Ha az ikrák ki is kelnek, akkor az első dolog amivel a kis tonhalak találkozni fognak az olajszennyeződés lesz, pusztulásuk biztosra vehető.
Barna pleikán: Az állatok Louisiana állam szimbólumai és csak pár mérföldre fészkelnek a sárga olajfoltoktól. Az állatok ráadásul idejük többségét a víz felületén úszva töltik, onnan szerzik az élelmet és a tenger ad nekik menedéket. Elkerülhetetlen, hogy az olajfolt ne érintse őket hátrányosan.
Delfinek: Közel 5 ezer delfin van közvetlenül kiéve annak, hogy nyers olajat nyel le, vagy lélegez be. Ráadásul az olaj irritálhatja az állatok finom bőrét. A többi állathoz hasonlóan az olajfolt nem csak életterüket de táplálékforrásukat is megmérgezte.
Tengeri teknős: A partokon már egy tucat teknős tetemét szedték össze és a kutatók további elhullásokra számítanak. Az állatok belélegzik és megeszik az olajat, amely halálos méreg számukra. A teknős ráadásul már eddigi is a tenger egyik legveszélyeztetettebb faja volt, katasztrófa most a kihalás szélére juttathatja őket.
Osztriga: A Mexikói-öböl híres volt különleges osztrigafajairól, az állatokat előszeretettel szolgálták fel a parti éttermekben is. Az osztrigákat hatalmas tengeri telepeken tenyésztették, amelyeket most elöntött az olaj. Az állat ráadásul különösen szenzitív, amint kontaktusba kerül a szennyeződéssel elpusztul.
Planktonok: A tenger legapróbb élőlényei, de a legnagyobbak eleségeként szolgálnak. A piciny állatok számára végzetes lehet az olajszennyeződésbe sodródni. Ráadásul a tengerben úszó tojásaik is elpusztulnak. A kutatók szerint a szennyeződés hatására egész plankton-generációk fognak kihalni.
Nagy ámbráscet: A 20 méter nagyságú állat, a legnagyobb a fogascetek közül. Különösen veszélyeztetett. A cetek kedvelik a part menti vizeket, gyakran megfordulnak a Mexikói-öbölben. Az olaj komoly bőrirritációt okoz számukra, az anyag lenyelésével, belélegzésével pedig biztosan elpusztulnak.
Vörös kócsag: A madarak bár távolabb élnek a partoktól mégis gyakran megfordulnak a tengernél. Pusztulásuk azért fájó, mert a kócsagok szaporodási képessége nagyon gyenge. Egy pár alig néhány fiókát tud felnevelni egész élete során.
Havasi lile: Az apró madár élete nagy részét a föl-le reppenve a föld közelében tölti. Az állat közvetlenül nem biztos, hogy kontaktusba fog kerülni az olajfolttal, de a mérgezésben elhullott kagylók és osztrigák partra sodródó tetemeit nagy eséllyel meg fogja enni, ami biztos halálához vezet.

1 thought on “Tíz faj, amely kipusztulhat az olajkatasztrófa miatt

  1. […] ömlött a tengerbe, súlyos környezeti katasztrófával fenyegetve a part menti államokat. Több állatfaj kihalhat. Az olajvállalat eddig nem élt Cameron segítségével, amelyet a BP szóvivője “valóban […]

Vélemény, hozzászólás?