Posted on Hozzászólás most!

Tizenhárom éhező gyerekének hurkolta a vemhes ürgéket

Természetkárosítás és állatkínzás miatt kezdeményezett eljárást a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) egy férfi ellen, aki ürgékkel etette gyermekeit.
A nemzeti park őrszolgálata a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúc térségében kapta rajta a tettest, hogy hurokvetéses módszerrel védett állatfajnak minősülő ürgéket fog. A módszer lényege, hogy a rágcsálót a nyaka köré tekeredő hurok megfojtja. Mivel a haláltusa sokáig elhúzódik, ez állatkínzásnak minősül. A hurokvetéses módszert a vadak esetében is tiltja a vadászati törvény, alkalmazása önmagában is bűncselekmény
A kilenc ürge fogásán tetten ért férfi azzal indokolta az állatok gyűjtését, hogy másképpen nem tudja etetni 13 gyermekét; az állatokat megették. A férfitól 75, ürge befogására alkalmas hurkot foglaltak le. A BNPI weboldala szerint a beszerzett állatorvosi vélemény megerősítette a gyanút, hogy a kilenc befogott ürgéből hat egyed vemhes volt, és összesen 27 magzatot hordott. Egy védett állat eszmei értéke tízezer forint.
A magyarországi állomány erősen megritkult, ezért a fajt 1982-ben védetté nyilvánították. Az Európa Tanács Berni Egyezménye is rendelkezik az ürge védelméről – írja az Index.
Az ürge (Spermophilus citellus) a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet alapján védett állatfajnak minősül a rendelet 2. számú melléklete alapján. Pénzben kifejezett értéke 10 000 forint egyedenként.
Az intézkedés alá vont személy ellen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett.
A befogás módja a hurokvetés volt, ami lényege, hogy az állat feje a hurokba kerül, ami a nyaka köré tekeredve megfojtja. Mivel a haláltusa sokáig elhúzódik, a cselekmény ezért alkalmas az állatkínzás bűncselekményének megállapítására is. Éppen ezért a hurokvetéses módszer alkalmazását a vadak esetében is tiltja a hatályos vadászati törvény, annak alkalmazása már önmagában is jogellenes, az ilyen módon történő vadbefogás – annak sikertelenséges esetén is – bűncselekmény.
Az ürge korábbi megítélése lényegesen különbözött a mai állásponttól, amikor is egyértelműen a mezőgazdaság egyik kártevőjeként tartották számon. A magyarországi állomány az élőhelyek nagyarányú eltűnése miatt erősen megritkult, ezért a fajt 1982-ben védetté nyilvánították. Az Európa Tanács Berni Egyezménye is rendelkezik az ürge védelméről. Több értékes, ritka ragadozómadarunknak, így elsősorban a kerecsensólyomnak és a parlagi sasnak is egyik fő zsákmányállata az ürge. A madarak stabil populációinak megteremtéséhez nélkülözhetetlen, hogy biztosítva legyen a számukra kedvező táplálkozóhely, ezért a kerecsensólyom és a parlagi sas védelméhez nélkülözhetetlen az ürgeélőhelyek megőrzése, újak létesítése. A földalatti járatokat készítő állatok tevékenysége hatással van a talaj vízháztartására is. Az ürgék eltűnésével a pusztai gyepek fajösszetételének változása következhet be, mely az élőhely átalakulásához vezet. Az intézkedés alá vont személyt tavaly nyáron már tetten érték szintén ürgebefogás miatt. Akkor 13 példány ürgét pusztított el.

Vélemény, hozzászólás?