Posted on 2 hozzászólás

Több év börtönt kaphat az eltökélt állatvédő

Rendkívüli érdeklődés közepette megkezdődött csütörtökön Tokióban annak az új-zélandi állatvédőnek a pere, akit azután tartóztattak le, hogy februárban felmászott egy japán bálnavadász hajó fedélzetére. A 45 éves Peter Bethune ellen a tokiói ügyészség öt pontban emelt vádat. A tárgyalása első napján a férfi ezek egyikét, a testi sértést tagadta, a másik négy vádpontban bűnösnek vallotta magát. A kemény módszereiről ismert, és hollywoodi sztárok által dollármilliókkal támogatott Sea Shepherd nevű természetvédelmi szervezet új-zélandi aktivistáját az Antarktisz közelében fogták el a japán halászok, az idei bálnavadász szezon alatt. Az elmúlt évekhez hasonlóan a természetvédők ezúttal is akadályozni próbálták a bálnák leölését, és több “tengeri ütközetet” is vívtak a vadászokkal.
Egy ilyen akció során kettétört, majd hat emberrel a fedélzetén elsüllyedt az állatvédők Ady Gil nevű csúcstechnológiás hajója, miután összeütközött az egyik japán hajóval, amelynek mozgását akadályozni próbálta. Bethune, aki szerint a japánok szándékosan ütköztek a szuperhajóval, egy hónappal később egy jet ski-vel közelítette meg a bálnavadászok járművét, hogy gyilkossági kísérlet miatt letartóztassa annak kapitányát. Ám végül őt fogták el.
A tokiói ügyészség szerint Bethune egy vajsavból készített bűzbombával megsebesítette a bálnavadász hajó legénységének egy tagját. Csütörtöki tárgyalásán az új-zélandi aktivista elismerte, hogy bevetette a savas anyagot, de tagadta a testi sértést. A birtokháborítás, a fegyverviselés, az anyagi kár okozása, illetve a hajó akadályozása vádpontokban bűnösnek vallotta magát. A per egyébként rendkívüli érdeklődés mellett zajlott. A tárgyalóterem látogatók számára elkülönített 18 férőhelyre 427-en álltak sorban. A bíróság előtt egy kisebb csoport zajos tüntetést is tartott, amelyen követelték, hogy a szerintük terrorista Peter Bethune-t akasszák fel. Az új-zélandi természetvédő perében júniusban várható ítélet. Az AFP francia hírügynökség közlése szerint a férfi akár 15 évig tartó börtönbüntetést kaphat.

2 thoughts on “Több év börtönt kaphat az eltökélt állatvédő

  1. […] filmjét, Stohl Afrikában állatokat gyilkolhat?, Több év börtönt kaphat az eltökélt állatvédő, Tóth Imre atya plébános, kedvtelésből öli az állatokat, Dámszarvas ölése: állatgyilkos […]

  2. […] vetíteni Luc Besson brutális delfinvadászat filmjét – Több év börtönt kaphat az eltökélt állatvédő Hírek, Vadállatok bálna, bálnavadász, mészárlás, […]

Vélemény, hozzászólás?