Posted on Hozzászólás most!

Több mint 7 milliárd forintos állategészségügyi támogatás a gazdálkodóknak

Valamivel több mint 7 milliárd forint az állatbetegségek megelőzését szolgáló állategészségügyi támogatáshoz juthatnak hozzá a magyar gazdálkodók azt követően, hogy az Európai Unió (EU) illetékes agrár-szakbizottsága pénteken este jóváhagyta azt a magyar miniszteri rendelettervezetet, amely lehetővé teszi a szóban forgó támogatás kifizetését.
Erről Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára tájékoztatta a magyar miniszteri rendelet uniós notifikációját követően az MTI-t.
Hozzátette: a rendelettervezetet a VHT szakértőjének közreműködése nyomán hagyta jóvá az unió illetékes testülete. A szakmai szervezet a korábbitól eltérően nem vesz ugyan részt a támogatás eljuttatásában a gazdálkodókhoz – ezt közvetlenül kapják majd meg a gazdák – mégis közbenjárt a rendelet uniós elfogadásának érdekében azért, hogy a gazdálkodók mielőbb hozzájuthassanak ehhez a pénzhez.
A magyar sertéstartók és más abrakfogyasztó állatokat tenyésztő gazdálkodók még a múlt évi támogatás egy részét sem kapták meg – közölte a VHT titkára.
Az állategészségügyi prevenciót szolgáló támogatás különböző állatgyógyászati vizsgálatok és gyógyszerek állami finanszírozását teszi lehetővé, azaz ezeket a költségeket az állam átvállalja a tenyésztőktől.
A 7,05 milliárd forintos támogatásból 5,7 milliárd forint jut az úgynevezett egyéb állatfajták, például sertés, szarvasmarha, kecske, juh, vadállomány támogatására, aminek 80-85 százalékát a sertéstartók kapják. A fennmaradó mintegy 1,3 milliárd forint a baromfitartók állategészségügyi prevencióját szolgálja. A támogatás finanszírozása nemzeti forrásból történik – mondta a VHT titkára.

Vélemény, hozzászólás?