Posted on Hozzászólás most!

Több mint ötszáz bálnát mentett meg a Sea Shepherd

A Sea Shepherd Antarktiszi Bálnavédelmi Kampányáról immár Budapesten beszélgettünk Kristóf Veronikával, a szervezet magyar önkéntesével, aki speciális nézőpontból mérlegelte az Antarktisz térségében töltött hónapjaikat
Elmondása szerint a japán „tudományos” bálnavadász-flotta 2009/10-es vadászati kvótája 935 védett csukabálna (Balaenoptera acutorostrata), 50 veszélyeztetett közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus) továbbá 50 hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) egyed életét készült kioltani a decembertől márciusig tartó vadászati időszakban az Ausztráliához tartozó, 1986 óta Antarktiszi Bálnavédelmi Területként deklarált térségben.
A japán halászati hivatal aktuális sajtónyilatkozata elismerte, hogy a Sea Shepherd szervezet hajói akadályozták a vadászati kvóta teljesítését. Zavaró akcióink révén ebben a szezonban 506 csukabálnát és 1 közönséges barázdásbálnát mészároltak le a bálnavadász-flotta munkásai. A Sea Shepherd radikális kampányának eredményeképpen most 528 megmentett bálna szabadon úszkál Földünk valamelyik óceánjában” – hangsúlyozza szeretettel a hangjában Veronika.
„Ez az elismerő tény – támogatóink és önkénteseink ezreinek valamint a hajóink önkéntes legénységének minden fáradozásáért, a kampány teljes költségéért, az Ady Gil hajónk elvesztéséért és Pete Bethune kapitányunk bebörtönzéséért kárpótolt mindannyiunkat – meséli Veronika. “Bármely valódi tudományos kutatóintézet által megjelentetett sajtónyilatkozattól szignifikánsan eltérő, ám annál örömtelibb számunkra ez a közlemény, mely a bálnavadász-flotta tényleges tevékenységének, az illegális, kereskedelmi bálnavadászatuknak a mérlege”.
Egy lemészárolt kifejlett bálna testének átlagos kereskedelmi értéke 25.000 amerikai dollár, így „csak” az 528 bálna életének megmentésével 132.000.000 amerikai dollár kárt okoztunk – teszi hozzá. “Biztonsággal állíthatjuk, hogy ezt a vadászati szezont eredménytelenül zárta a japán bálnalobby, ugyanis korábbi nyilatkozataik szerint legalább 700 bálnatest szükséges ahhoz, hogy fedezzék horribilis költségeiket. Kampányunkkal a megvédett bálnák mellett óriási anyagi veszteséget okoztunk a japán bálna-lobbynak az elvesztegetett üzemanyag, a szükségessé vált biztonsági és védelmi rendszerek, a felderítő kisrepülőgép költségei, a médianyilatkozataik publikálása, a flotta hajóin munka nélkül várakozó japán munkások munkabérei és adóterhei révén.” – sorolja lelkesen.
Majd folytatja, „a japán halászati hivatal vezetője Takashi Mori magyarázata szerint a lehetőségek hiánya miatt nem tudták teljesíteni a kutatásukat. A lehetőségek hiánya, melynek Sea Shepherd a neve, az egyetlen szervezet Földünkön mely hajlandó és képes szembeszállni a profitéhes japán bálnalobbyval. Takashi Mori a Sea Shepherd áldozataként definiálta a bálnavadász-flottát, melyet mi, ökoterroristák 31 napon keresztül bénítottunk” – mutatja a japán nyilatkozatot Veronika, és Paul Watson kapitány szavait idézi.
„A Sea Shepherd Conservation Society a legteljesebb mértékben büszke a nyílt és hivatalos japán elismerésért, hogy sikerült 31 napon át bénítunk a bálnamészárlást. Chuck Swift, a Bob Barker hajónk kapitánya pedig mindannyiunk nevében köszöni, hogy a japán illetékesek megtalálták a legmegfelelőbb kifejezést kampányunkra, az pedig kifejezetten örömteli számunkra, hogy a „bénítás” tényét a világ nyilvánossága előtt is beismerik!” – írja a Híradó.

Vélemény, hozzászólás?