Posted on Hozzászólás most!

Több mint száz, partra sodródott delfin pusztult el

Több mint száz gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zélandon, ahol az állatok tömegesen sodródtak partra – közölte hétfőn a helyi természetvédelmi hatóság. A Déli-szigettől délnyugatra fekvő Stewart-szigeten 107 delfin vesztette életét, amelyek közül több már akkor elpusztult, amikor a természetvédők megtalálták őket.
Negyvennyolc állatot azonban a hatóság emberei altattak el, mivel nem volt remény arra, hogy visszaúsztassák őket a nyílt vízbe, ráadásul egy közelgő vihar a parton segédkező aktivisták életét is veszélyeztette volna. A hatméteresre is megnövő gömbölyűfejű delfin a leggyakoribb delfinfajta az Új-Zéland környéki vizekben.
Az állatok élete azonban gyakran veszélybe kerül, amikor tömegesen partra sodródnak. Február elején több mint nyolcvan állat sodródott partra Nelson város közelében, és közülük 14 delfin elpusztult. Januárban 24 delfin pusztult el az ország északi részén, 2009 decemberében pedig több mint 120 állat vesztette életét két, egymástól független esetben.
A tudomány egyelőre nem tud egyértelmű magyarázatot adni a jelenségre, de a legelterjedtebb elképzelés szerint valami megzavarja a navigációjukat, és emiatt úsznak a part felé a nyílt víz helyett.

Vélemény, hozzászólás?