Posted on 1 hozzászólás

Több százan vettek részt az első magyar állatbarát villámcsődületen

Sikeres összefogás a felelős állattartásért és a vörösiszap katasztrófa során megsérült háziállatok megsegítéséért – több százan vettek részt az első magyar állatbarát villámcsődületen.
Budapest, 2010. október 9. – Több száz állatbarát fogott össze október 9-én az 56-osok terén megrendezésre került villámcsődület sikeres megvalósulásáért. A résztvevők mancs alakot formáztak a szervező Felelős Állatbarátok Egyesülete (FÁBE) által biztosított esernyők segítségével. A villámcsődülettel az Egyesület a felelős állattartás fontosságára, illetve a magyarországi állattartási kultúra hiányosságaira kívánta felhívni a figyelmet. A rendezvény keretében a résztvevők adományozhattak is a vörösiszap katasztrófa során megsérült háziállatok megsegítésére, valamint a Rex Állatsziget fotókiállítását is megtekinthették. A kiállítás a katasztrófa sújtotta régióban készült drámai felvételek bemutatásával hívta fel a figyelmet az iszapömlés során elpusztult vagy megsérült állatok kiszolgáltatott helyzetére.


Hazánkban jelenleg több százezer kóbor állat él, az 52 regisztráltan működő állatmenhely és 99 gyepmesteri telep folyamatosan telítettséggel és anyagi gondokkal küszködik. Több ezer kutyatámadásról is hallani, melynek áldozatai legtöbb esetben 3-6 éves korú gyerekek. Emellett évente sok száz büntetőeljárás indul állatkínzási ügyben, és rengeteg esetre fény sem derül. Az iskolai állatvédelmi oktatás sajnos még gyerekcipőben jár, pedig ennek fontossága vitathatatlan.
A sikeres „flash mob” segítségével a FÁBE elérte, hogy még nagyobb figyelmet kapjon a jelenlegi tarthatatlan helyzet. A több száz résztvevő közösen jelenítette meg a rendezvény jelképének választott mancs ábrát ajándékba kapott esernyők segítségével, amelyet a szervezők egy 18 méter magas kosaras emelőkocsiból, a levegőből is megörökítettek. Az elkészült felvételt és fotókat egy kisfilm formájában hamarosan a közösségi médiában is viszontláthatják az érdeklődők. A megjelent állatbarátok között egy nyeremény hétvégét is kisorsoltak: a győztes a Fenyőharaszt Kastélyszálló kutyabarát vendégszeretetét élvezheti családja kíséretében.
A szomorú aktualitás, a vörösiszap katasztrófa kapcsán a rendezvény keretében a résztvevők adakozhattak is az iszapömlés során megsérült háziállatok mentésére, és a Rex Állatotthon fotókiállítását is megtekinthették, amely a katasztrófa sújtotta régióban készült drámai felvételek bemutatásával hívja fel a figyelmet az iszapömlés során elpusztult vagy megsérült állatok kiszolgáltatott helyzetére.
„A résztvevők és az érdeklődők magas száma is azt mutatja, hogy sokan szeretnének tenni Magyarországon a felelős állattartás népszerűsítéséért, az állattartási kultúra fejlődéséért, és segíteni a katasztrófa sújtotta állatokon” – mondta el Dr. Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Közhasznú Egyesületének (FÁBE) elnöke.
Az esemény jó hangulatáról Abaházi Csaba, az állatszeretetéről is jól ismert rádiós műsorvezető gondoskodott. A rendezvény részeként szakértő állatorvosok tartottak tanácsadást az érdeklődő állattartóknak. A megjelentek nagy része a Facebookon, és a www.hazikedvencek.hu oldalon előzetesen regisztrálhatta magát.

1 thought on “Több százan vettek részt az első magyar állatbarát villámcsődületen

  1. Sziasztok, igen tanúsíthatom: remek volt! Mi is ott voltunk két kutyámmal, Tádéval és Rozival. Még több ilyen megmozdulás kellene. Csak egy halk megjegyzés a fotógalériához: lehetett volna talán több állatot is fotózni, ha már az állatok világnapja alkalmából gyűltünk össze…én tudom, hogy a vadászgörke nagyon aranyos, de kicsit sok róluk a kép:-(

Vélemény, hozzászólás?