Posted on Hozzászólás most!

Többtonnás állatok között mozog a magyar tengerbiológus

A világon egyedüliként kutatja a különleges ördögráják agyát egy magyar tudós, dr. Ari Csilla. A fiatal zoológus már 18 éve gyűjti az információkat kedvenc állatairól, komolyabb tudományos kutatásokat pedig már kilenc éve végez a több mint négyméteres halakkal. A tudós még gyerek korában, egy tengerparti nyaraláson döntötte el, hogy felnőve tengerbiológiával szeretne foglalkozni, az ördögrájákba pedig egy dokumentumfilmet látva szeretett bele.
– A Szent István Egyetem zoológia szakán végeztem, majd a Semmelweis Egyetemen szereztem doktori fokozatot idegtudományokból. Mivel külföldi, fizetős képzéseken nem volt lehetőségem részt venni, eleinte önkéntesként dolgoztam több tengerbiológiai intézetben, laboratóriumban, és mindenhol próbáltam a legtöbb információt összegyűjteni – mesélte a kezdeteket Csilla.
– Csak néhány olyan kutató van, akik komoly tudományos munkát folytatnak ördögrájákkal. Ezek a kutatások elsősorban az egyes populációk jelenlétét, méretét, vándorlását, a nemek eloszlását, úszóikon lévő sérüléseiket vizsgálják. Ördögráják agyával, érzékelési képességeinek vizsgálatával eddig egyedül foglalkozom. Eleinte csak az agyukat vizsgáltam, ám egy ideje szabadon élő populációkat és a világon elsőként fogságban élő ördögráják viselkedését is tanulmányoztam – magyarázta a biológus.
– Egyszer egy nagy nőstény megállt alattam, és lassan emelkedni kezdett, a közel négyméteres állat csaknem kiemelt a vízből. A kezemmel finoman megérintettem a hátát, a szemén láttam, hogy folyamatosan szemmel tart, fantasztikus élmény volt, mintha egy földönkívülivel próbálnánk egymást megfigyelni – mesélte legkedvesebb élményét Csilla, aki legközelebb Ecuadorba készül tanulmányútra.

Vélemény, hozzászólás?