Posted on Hozzászólás most!

Tömeges altatásához vezethet a fotótilalom a kutyamenhelyen

Óriási botrányt kavartak állatvédők az Illatos úton: aláírást gyűjtenek, mert ezentúl csak engedéllyel lehet fényképezni a telepen, és szerintük ez a kutyák tömeges altatásához vezet. 847 magánszemély és 49 civil szervezet írta alá pár nap alatt azt a tiltakozó listát, amelyet a Kutyasegély Szolgálat Közhasznú Alapítvány vezetője, Mészáros Gabriella tett közzé. Felhívása szerint a Fővárosi Közterület-felügyelet indoklás nélkül megtiltotta a gazdára váró kutyák fényképezését az Illatos úton, feltehetően azért mert elindította saját honlapját.
– A fotózás révén évente ezernyi kutya menekült meg a haláltól! Ez az igazgatói utasítás ellehetetlenítheti a mentési munkát, a kutyák hazakerülési és gazdához juttatási esélyeit jelentősen csökkenti – fogalmazott, állatkínzásnak minősítve a döntést.
Az Illatos úti kutyák fényképét 2004 óta több civil szervezet is közzétette a honlapján. A botrányt kirobbantó alapítvány üzemelteti az illatosut.hu oldalt, amelyet hetente kétszer frissítenek, és első pillantásra az ebtelep hivatalos honlapjának tűnik. Azonban nem az, amit az is bizonyít, hogy a telep dolgozói nem vehettek részt a tartalmak szerkesztésében.
– Gyakran előfordult, hogy olyan kutyát kerestek nálunk, amit már rég örökbe adtunk. Az ilyen félreértések elkerülése végett létrehoztunk egy saját oldalt, az ebtelep.hu-t, amely naponta többször frissül, és mindig az aktuálisan bent lévő kutyák fényképe található rajta. Ezt az adatbázist bárki felhasználhatja, a tiltakozó civilek is – válaszolt a vádakra dr. Kozma Tamás állatorvos, az ebtelep vezetője.
– Bátran kijelenthetem, hogy a tiltakozásban leírtak igen erős túlzások, és finoman szólva a tények elferdítése. Mi is azon vagyunk, hogy a kutyák gazdára találjanak.
Mészáros Gabriella – ellentétben az általa megfogalmazott petíció aláíróival – tudja, hogy továbbra is közzétehetik az ebtelep honlapjáról a kutyákról készült fotókat, de ragaszkodik a saját készítésű képekhez, mondván: azok meghatóbbak.

Vélemény, hozzászólás?