Posted on Hozzászólás most!

Tömeges delfinpusztulás Írország partjainál

Harminchárom partra vetődött gömbölyűfejű delfin pusztult el Írország partjainál. A kisodródott és elpusztult állatokra az írországi Donegal megyében lévő Burtonport mellett, Ruthland sziget közelében találtak rá.
A környezetvédők igyekeznek kideríteni, hogy mi okozta a delfinek pusztulását. Nem zárható ki, hogy esetleg a közelben tartózkodó brit hadihajók hanglokátorai zavarták meg az állatokat, és irányították őket a szárazföld irányába.
A szakemberek véleménye szerint az állatok valószínűleg ugyanannak a delfincsordának voltak a tagjai, amelyet még október végén észleltek a Skócia nyugati partjai mentén található Belső-Hebridák környékén.
Simon Berrow bálna- és delfinkutató azt mondta, hogy mostani volt Írország történetének egyik legnagyobb tömeges delfinpusztulása. „Harminc vagy negyven gömbölyűfejű delfint láttunk a múlt héten a Belső-Hebridáknál. Úgy tűnt, hogy kisodródnak a partra… Nagyon rosszak voltak az időjárási viszonyok, és azóta nem is láttuk őket többé” – közölte a BBC-vel, hozzátéve, hogy a Brit Királyi Haditengerészet néhány hajója éppen a közelben tartózkodott.
Sokan vélik úgy, hogy a legkorszerűbb lokátorok képesek megzavarni a cetfélék tájékozódási képességét – jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A haditengerészet szóvivőjének elmondása szerint azonban a delfinek észlelésekor a legközelebbi hajó 93 kilométerre volt a jelzett körzettől, ilyen távolságból pedig kizárt, hogy a szonár bármilyen mértékben befolyásolná az állatok navigációs képességeit.

Vélemény, hozzászólás?