Posted on Hozzászólás most!

Tömegsírba dobták az éhenhalt állatokat

Áldatlan állapotok uralkodnak a kínai állatkertekben: Állatok tömegsírját találták meg egy északkelet-kínai állatkertben – közölte kedden a kínai média. Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint az állatok betegség vagy éhezés miatt pusztultak el. Az AFP francia hírügynökség szerint az eset ismét rávilágít arra, amit állatvédők régóta hangoztatnak: az ázsiai ország vadasparkjaiban, állatkertjeiben áldatlan állapotok uralkodnak.
Harbin városának állatkertjében nem sokkal azután találták meg a tömegsírt, hogy egy másik északkelet-kínai park, a shenjangi állatkert ellen vizsgálat indult, mert több tucat állat pusztult éhen, és a népi gyógyászatban mutatkozó kereslet miatt feldolgozták őket.
Az Új Kína szerint a harbini állatkertben egy három méter mély sírban oroszlánok, tigrisek, leopárdok csontjait találták meg. A feltevés szerint az elpusztult állatokat először elégették az állatkert dolgozói a gödörben, majd betemették a csontokat földdel. Pontos számok egyelőre nincsenek, de eddig 30-40 csontvázat találtak.
Az esetre úgy derült fény, hogy az állatkert több dolgozója fecsegni kezdett arról, hogy mi folyik parkban. Állítólag az éhenhalt állatok közt különlegességnek számító fehér oroszlánok és fehér tigrisek is voltak. Az Új Kína megszólaltatta az állatok élelmezésért felelős osztályvezető helyettesét, aki azt mondta, hogy a vezetőség 2007-ben takarékossági intézkedéseket rendelt el. Így történhetett meg, hogy a nagymacskák a szokásos adag marha- és bárányhús helyett csirkét és csirkecsontokat kaptak. Amikor a vezetőség látta, hogy haldokolnak az állatok, visszaálltak a régi étkezésre, de már késő volt.
Az állatkert szóvivője tagadta, hogy az állatok éhen haltak, azt állította, hogy végelgyengülésben, illetve öregkori betegségben pusztultak el. Kína több mint 200, engedélyezett állatkertje közül csak a kiemelt, pekingi és sanghaji parkok kapnak állami támogatást.

Vélemény, hozzászólás?