Posted on Hozzászólás most!

Továbbra sem lesznek klónmentes élelmiszerek az EU-ban

Az Európai Unió központi intézményei nem tudtak megállapodni az új élelmiszerekre vonatkozó rendeletről, elsősorban annak az állatok klónozásával foglalkozó részéről – jelentette be Brüsszelben az EU magyar elnöksége.
A tárgyalások után az EU-tagországok kormányainak Tanácsát képviselő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: az EU elnöksége gyakorlatilag és jogilag is kivitelezhető keretet teremthetett volna a lehető legmagasabb élelmiszer-biztonsági előírások alkalmazásához, az Európai Parlament azonban politikai megfontolásokból olyan megoldásba próbálta belekényszeríteni a Tanácsot, amelyet nem tudott elfogadni.
Az elnökség javaslata magában foglalta volna a klónozott állatok teljes nyomon követhetőségét, továbbá egy olyan címkézési rendszer fokozatos bevezetését, amely megkönnyítette volna a fogyasztók számára a választást – derül ki a szövegből.
Az EP ugyanakkor “félrevezető és nem kivitelezhető” megoldást javasolt, amely “gyakorlatilag minden szelet sajt vagy szalámi esetében egy teljes családfa felállítását írta volna elő”. Ez utóbbi az elnökség szerint a fogyasztókban hamis biztonságérzetet keltett volna.
Az Európai Parlament tárgyalói ezzel szemben úgy vélték, hogy a Tanács nem vette figyelembe az európai közvéleményt és a fogyasztói érdekeket.
Mivel a témáról így nem született megállapodás az előírt határidő vége előtt, az unióban a jelenlegi szabályok maradnak érvényben, amelyek nem tiltják a klónozott állatoktól származó élelmiszerek forgalmazását, bár külön engedélyhez kötik azt.
Brüsszeli fogyasztóvédelmi szervezetek szerint a huzavonának, amelynek eredménytelensége hároméves erőfeszítés-sorozatnak vetett véget, végső soron a fogyasztók isszák meg a levét, a vitában az intézmények teljesen figyelmen kívül hagyták a lakosság érdekeit.

Vélemény, hozzászólás?