Posted on Hozzászólás most!

Trükközés és földspekuláció folyt a Natura 2000-es területekkel

Trükközés és földspekuláció folyt a Natura 2000-es természetvédelmi területekkel, ezért valamennyi esetben felülvizsgálják, hogy jogosan kerültek-e védelem alá – jelentette ki Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitára. Vannak olyan területek, amelyeket Natura 2000-es védelem alá vettek, de azóta sem bizonyított, hogy védendő növény-, vagy állatfajok élőhelye.
Illás Zoltán szerint ugyanakkor van példa arra is, amikor védelemre indokolt területeket nem vontak be a körbe – mondta Illés Zoltán. Az államtitkárt a Somogyi Hírlap kérdezte annak kapcsán, hogy korábban Csákovics Gyula zamárdi polgármestere levélben fordult hozzá, mert Zamárdi 200 hektáros, Balaton-közeli belterületének, a Brettyónak a védelembe vonása óta az érintett földterületek tulajdonosait csak hitegetik, kártérítést azonban nem kaptak.
Az jól látható, hogy itt-ott földspekuláció állhat a háttérben. Tisztán akarunk látni, átfogó felülvizsgálatot rendeltem el – mondta Illés Zoltán, hozzátéve: amennyiben egy terület a pontosítás után is marad a törvény hatálya alatt, akkor a tulajdonosokat kompenzálni kell, erre a célra mindenképpen pénzt kell áldozni.

Vélemény, hozzászólás?