Posted on Hozzászólás most!

Tudósok tanulmányozzák a kaliforniai folyóban rekedt bálnát

A tudósok szerdán próbáltak meg gázmintákat gyűjteni annak a 13 méteres szürke bálnának az orrnyílásából, amelyik az észak-kaliforniai Klamath-folyóban ragadt. A kutatók egy hosszú csőre erősített tölcsért használtak ahhoz, ahogy levehessék a mintát, amely alapján az állat állapotára következtethetnek.
„A bálna annak ellenére a folyóban rekedt, hogy hetekig próbálták visszairányítani az óceánba” – mondta Sarah Wilkin, a National Oceanic and Atmospheric Association munkatársa.
Az anyabálna és az ötméteres borja június végén úsztak fel a folyón az északra tartó vándorlásuk során. Július 23-án a mentőcsapat látta, ahogy a borjú visszaúszik az óceánba, és szerintük már elég idős ahhoz, hogy biztonságban eljusson Alaszkáig, vándorlásuk végcéljáig. Az anyabálna pedig elég jó állapotban volt még szerdán is, mondta Wilkin, de a kutatók amiatt aggódnak, hogy nem jut elég táplálékhoz az édesvizű folyóban.
Eddig a mentőcsapat kardszárnyú delfin-hangok lejátszásával próbálta a Csendes-óceán felé csalogatni a 40 tonnás állatot. Ezt, azóta azonban abbahagyták, és inkább a bálna egészségi állapotára koncentrálnak. Amellett, hogy aggódnak a bálna élelmiszer-ellátásáért, napról napra megvizsgálják a bőrét is, az édesvízi környezet általi esetleges károsodások után kutatva.
A bálna már amolyan helyi híresség lett, a Klamath-folyón átívelő hídon tömegek verődnek össze csak azért, hogy egy pillantást vehessenek a behemótra. A kaliforniai autópálya-rendőrség azt tanácsolja az utazóknak, hogy lehetőleg kerüljék el a hidat, emellett segít fenntartani a rendet a tömegben.

Vélemény, hozzászólás?