Posted on Hozzászólás most!

Új korlátozások az állatkísérleteknél

Visszaszorítaná az állatokkal folytatott tudományos kísérleteket az a jogszabályjavaslat, amelyről most – a Tanáccsal történt júliusi megegyezés után – szavaz az Európai Parlament.
A javaslat szerint a tagállami hatóságoknak minden elvégzett kísérletnél meg kellene vizsgálniuk azoknak az állatokra való hatásait. A tervezet célja, hogy alternatív megoldásokat részesítsenek előnyben, és csökkenjen az állatoknak okozott fájdalom mértéke.
Amennyiben alternatív módszer is kínálkozik, a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy azt válasszák az állatkísérlet helyett. Állatokat ilyen célra csak akkor szabadna felhasználni, ha a kísérlet tudományos eredményekhez vezet, és végrehajtása során az állatnak a lehető legkisebb fájdalmat vagy kellemetlenséget okozzák. Szigorodnak a főemlősökkel folytatható kísérletek szabályai is.
A parlamenti témafelelős, Elisabeth Jeggle (néppárti, német) szerint a Tanáccsal kötött megállapodás egyensúlyra törekszik az állatjóléti törekvések és a betegségek leküzdését szolgáló kutatás támogatása között. Elfogadását követően a jogszabályt két éven belül kell majd alkalmazni.

Vélemény, hozzászólás?