Posted on Hozzászólás most!

Új rendelet az állatkereskedés szemszögéből

Három év után azzal tért be az üzletünkbe egy hölgy, hogy megvan a blokk és cseréljük vissza a döglött aranyhörcsögét – kezdte egy nyíregyházi állatkereskedés eladója, amikor a hétfőtől hatályba lépett állatvédelmi rendeletről kérdeztük.
Az új rendelet szerint nem tartható gömbakváriumban az aranyhal, kutya tíz négyzetméternél kisebb területen és 4 méternél rövidebb láncon. Minimum harmincöt centiméternyi helyet kell biztosítani egy madárnak az állatkereskedésekben, illetve nem szabad túlzsúfolni a tengerimalacokat és a hörcsögöket sem. Azt is megszabták egy képletben a rendelet alkotói, hogy mennyi víznek kell jutnia egy centiméternyi halra.
A rendelet szerint a kereskedőknek valamennyi társállatként értékesített, vagy forgalmazott állathoz „használati útmutatót” kell adni, amelyben teljes körű felvilágosítást kell adni az új állattartónak. Ezzel, illetve erről kérdeztük egy nyíregyházi állatkereskedés alkalmazottját, aki készségesen elmondta – A gömb akvárium valóban rossz hatással van az aranyhalakra, hiszen ebben az állat az áramlatoknak köszönhetően folyamatosan azt érzékeli, mintha követnék ezáltal pedig stressz éri és elpusztul.
Mindemellett megtudtuk, hogy a kereskedésekbe betérők közül alig vannak néhányan, akik tudatosan érkeznek. A többség ugyanis nincs tisztában sokszor még azzal sem, hogy a kiszemelt kis „szerencsétlen” állat mit eszik. – Hiába mondjuk el, hogy például a hörcsögnek semmilyen K-betűvel kezdődő ételt ne adjunk, sokszor már másnap visszahozzák az állatot, hogy káposztalevelet evett és azóta nem hajlandó semmit sem tenni és enni. De ugyanolyan tévhit, hogy a rágcsálóknak nem kell inni adni mondta el az eladó.
A többség mindemellett nem magának, hanem a gyereknek veszi a kisállatot, ami nem egy jó ötlet, hiszen a gyerek hamar ráun a kis kedvencre a szülők pedig sokszor felelőtlenebbül bánnak az állattal, mint csemetéjük. Így fordulhat elő, hogy volt aki abban a dobozban tartotta a hörcsögét, amiben hazavitte. Se fény, se kellő élettere nem volt szerencsétlennek. De a vörös fülű teknős forgalmazását is betiltották, mivel jellemzően a megunt állatokat szabadon engedjük. Az említett teknősfaj pedig ha kellő idős, akkor hazánkban is megél, kiszorítva a hazánkban honos mocsári teknőst az élőhelyéről.
A leginkább veszélyeztetett állatok a rágcsálók és a halak. Ezeket sokan fogyó eszközként fogják fel, ami pótolható. A halak kényesebbek, de a rágcsálók is sokszor áldozatul esnek a felelőtlen tartási körülményeknek. Csak egy példa: volt olyan vásárlónk, aki heti szinten vett 30-40 darab halat, mivel folyamatosan elpusztultak, de hiába mondtuk, hogy ez azért van, mert nem fűtött a halak vize, ez nem érdekelte. Éppen ezért élő állatra nincs garancia habár, volt rá példa, hogy három év után azzal tért be az üzletünkbe egy hölgy, hogy megvan a blokk és cseréljük vissza a döglött aranyhörcsögét – tudtuk meg a kereskedés eladójától.
Az emberek többsége ettől függetlenül nem nevezhető felelős állattartónak. A hozzánk betérőkből is csak körülbelül 10%, akik adnak a tanácsainkra, a többség pedig csak lehúzós okoskodásnak véli a tanácsainkat – tudtuk meg, majd az eladó hölgy hozzátette – A másik kör meg azokból áll, akik bár meghallgatják, de pénz híján nem vesznek meg olyan dolgokat, amelyek szükségesek egy állat megfelelő tartásához. Így azt tudom mondani, hogy a jogszabály örvendetes, de ettől még úgyse fog semmi sem változni.

Vélemény, hozzászólás?