Posted on Hozzászólás most!

Újabb sarc kutyásoknak

Jövő évtől kötelező lesz az ebek mikrocsipes megjelölése, amit üdvözölnek az állatvédők és állatorvosok is.
Magyarországon egy 2006-os felmérés szerint 2,5 millió kutya élt – és azóta a számuk egyes vélemények szerint biztosan nem csökkent.
Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, szerinte az adat túlzó, jelenleg 1,7-1,8 millió eb lehet az országban.
A pontos számot nem lehet megállapítani, azért sem, mert Nyugat-Európa több országával ellentétben hazánkban nem kötelező csippel ellátni a kutyákat.
Gönczi Gábor szerint azonban már készül egy kormányrendelet, amely 2013. január 1-jétől kötelezővé teszi minden négy hónaposnál idősebb kutya mikrocsipes megjelölését. Ezzel helyre lehetne hozni a korábban elfogadott törvény hibáit – mondta a kamarai vezető.
Annak idején ugyanis a törvényhez rendkívül jó kormány-előterjesztés készült, de sajnos a témában minden parlamenti képviselő szakértőnek érezte magát, és olyan egyéni módosítók születtek, amelyek a jó tervezetből meglehetősen bizonytalan törvényt hoztak ki – mondta Gönczi Gábor.
A kamarai elnök hangsúlyozta azt is, a felelős állattartáshoz tartozik, hogy a gazda nem úgy tartja jószágát, mint egy gépet, tudomásul veszi, hogy kötelességei vannak az élőlény iránt – írja a hirado.hu nyomán a Népszabadság.
– Az állat nem egy gép, egy játék, amit ha megunok, kidobok – mondta a szakember, aki egyetért vele, hogy elsősorban nem a kutyákat, hanem a gazdákat kell kiképezni.
Gönczi Gábor elmondta, a mikrocsipek beültetése továbbra is az állatorvosok feladata lesz, az egyértelműen az ő kompetenciájukba tartozó művelet. Arra a felvetésre, hogy ez jelentős üzlet lehet az állatorvosoknak, a kamarai elnök azt mondta, a csipek beültetése a hivatásuk része.
A szakember kiemelte, a kötelező csipezésnek akkor lesz értelme, ha az állatok adatainak központi nyilvántartása is megoldódik. Ez a kérdés szintén jövő év januárjától rendeződik, amikortól a csipezés mellett kötelező lesz a nyilvántartásba vétel is, utóbbiról ugyanis az állatvédelmi törvényben korábban elmulasztottak rendelkezni.
Magyarországon egy kutya csipeztetése 3500 forintba kerül.

Vélemény, hozzászólás?