Posted on Hozzászólás most!

Utazás csak állatútlevéllel

A házi kedvenceket csak állatútlevéllel szabad nyaralni vinni! Európában, a schengeni övezeten belül ugyan már nincsenek határellenőrzések, azt azonban jó, ha minden utazó tudja, hogy mit vihet magával, főleg, ha négylábú „családtagjával” utazik.
Aki a házi kedvencét magával viszi külföldi útjára, időben gondoskodjon az állatútlevél kiváltásáról, mert ennek meglétét az unión belül is bárhol ellenőrizhetik – hívta fel a figyelmet a nyári turisztikai szezon kezdetének apropóján Letenyén Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.
Elmondta, hogy a kutya, macska vagy egyéb állat utaztatásához az illetékes állatorvos állítja ki a dokumentumot, amelyben szerepelnek az oltások is. Az állatútlevelet egy közúti ellenőrzés során, de akár a gazdi szálláshelyén is elkérhetik, ennek meglétével pedig megelőzhetők a kellemetlen helyzetek. Példaként említett egy németországi esetet, amikor a magyar kutyatulajdonos papírok nélkül vitte magával kedvencét. Az eb megharapta egy panzió alkalmazottját, és mert útlevél nélkül nem voltak igazolások az oltásokról, elkobozták az állatot a gazdájától.
Szintén a gondok megelőzését szolgálja, ha az utazók tisztában vannak a maguknál tartható áruk mennyiségéről. Sipos Jenő arra emlékeztetett, hogy ma már a schengeni övezeten belül nincs a határon vámellenőrzés, azonban szabadon csak a kereskedelminél kisebb mennyiségű áruval utazhatunk. A jövedéki termékekre pedig továbbra is különös figyelmet fordítanak az egyes tagállamok.
Az Európai Unió határain belül 800 szál cigarettát, 110 liter sört, 10 liter égett szeszt és összesen 90 liter bort és pezsgőt vihet valaki magával. Az unión kívüli államból hazatérő utas külön szabályokkal szembesül, ha repülőgéppel vagy más módon utazik. Légi úton például 200 szál cigarettát lehet behozni Magyarországra, míg közúton, hajón vagy akár vasúton mindössze 40 szálat. A vámmentesen behozható áruk értékhatára 430 euró a légi forgalomban, de csak 300 euró, ha más úton érkezik haza valaki.
Sipos Jenő az úti okmányokra is kitért, hangsúlyozva, hogy az Európai Unión kívüli országok irányába kizárólag érvényes okmánnyal lehet átlépni a határt. Egyes országokba útlevél helyett jó a személyi igazolvány is, például Horvátországba akár a csecsemőknek kiállított személyi igazolvány is elegendő, de felnőtteknél a magyar jogosítványt például nem fogadják el azonosításra.

Vélemény, hozzászólás?