Posted on Hozzászólás most!

Vadállat támadások

Sajnos minden évben elég gyakran hallani súlyos, esetleg halálos kimenetelű vadállattámadásokról. Ezek nagy része betudható az emberi idiotizmusnak és halasztásoknak (állatok szándékos hergelése, ketrecek nyitva hagyása stb.). Most állítsuk porondra a tigristámadásokat.
Az ember a táplálkozási lánc csúcsa, legalábbis addig, míg nem találkozik szemtől-szembe egy 2 mázsás vaddal, mert ilyenkor könnyen előfordulhat szerepcsere. Az állatkert vagy Zoo kiötlője jó befektetési lehetőségnek vélte, hogy szilaj jószágokat bekerít egy adott területre és mutogatja őket a népnek. Mára nagyon sok ilyen park van és a lehető legjobb marketinggel veszi ki a forintokat a családok zsebéből, hisz minden van, ami nemtől és korcsoporttól függően kielégíti az ember vágyát. Az állatok szabadnak születtek, a természetben a helyük. Csak Mi lehetünk olyan kegyetlenek, hogy megfosztjuk őket ettől a joguktól. Egy pozitívum miatt állnék ki e létesítmények mellett, hogy a védett és veszélyeztetett fajok szaporíthatóak, de sokuk nem tud fogságban sem utódot nemzeni.
A tigriseket is lassan a kihalás fenyegeti. Szabadon csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Nepálban, Indiában és még pár országban fordulnak elő. Fogságban viszont sok nagyvárosban találkozhatunk velük. A szabadulásuk elkerülésének érdekében szigorú és nagy a védelem: több méteres acélrácsok, villanypásztor, esetleg árok. A tiltó táblák viszont majdnem minden állatnál megtalálhatóak. Ne etesd az állatokat! Ne nyúlj be a rácson! Ennek ellenére Nagyszebenben egy 28 éves férfi bedugta a lábát a ketrecbe, hogy heccelje az éppen sziesztáját töltő tigrist, aki magához rántotta a fiatalembert. Az orosz rulett után elnevezhetnék zoorulettnek is ezt a sportot, értelmét valószínűleg ugyanúgy senki nem látja, de szerencséjére megtudták menteni a végtagját. Több gondozót, idomárt is támadtak meg már ezek a csíkos macskák, de szerencséjükre felépültek balesetükből.

San Fransiscoban viszont 2009 karácsonyakor egy szibériai tigris kiszabadult és szétmarcangolt egy 17 éves fiatalembert és két másikat megsebesített. Az állatot a rendőrök lőtték le. Értetlenül áll mindenki az esett előtt, hisz egy nagymacskáknak fenntartott területről szökött ki Tatjana ahol 5,5 méter széles, 6 méter mély árok húzódik és egy 6 méternél is magasabb fal is védi a látogatókat. Egy ex-cirkuszigazgató szerint lehetetlen, hogy ezeken az akadályokon átjusson egy ilyen tigris. A nyomozás még a mai napig folyik, elképzelhető, hogy a felelőtlen látogatók egy deszkát támasztottak a kerítésnek. Meghökkentőek és vérfagyasztóak ezek az esetek. A legjobb lenne édes otthonukban a vadonban hagyni ezeket a nagy vadócokat, valószínűleg csökkennének az efféle esetek. Ha már fogságba kerülnek, legyen a legtermészetesebb a szállásuk és a minimum, hogy mások testi épsége ne kerüljön veszélybe

Vélemény, hozzászólás?