Posted on Hozzászólás most!

Vadállatok százait látják el évente a győri Xántus-állatkertben

A győri Xantus János Állatkert Természetvédelmi Mentőközpontja évek óta foglalkozik sérült, hazai vadakkal. Tavaly több mint 100 állat fordult meg a központban. Az ellátott fajok nagy része a madarak közül került ki, de érkezett beteg őz, hód és denevér is. Ez az év is mozgalmasan indult. Januárban fél tucat sérült madár lelt ideiglenes otthonra a győri állatkertben – írja a www.kekduna.hu
A természetvédelmi munka sokrétű és nem csak távoli földrészek élőlényeinek védelmére kell gondolni, hanem a nekünk ismerős hazai fajokra is. Különösen fontos az emberi tevékenység miatt megsérült, megbetegedett állatok befogadása és lehetőség szerinti gyógyulás utáni visszaengedése. E természetvédelmi mentőmunka egyik helyszíne a győri állatkert Természetvédelmi Mentőhelye, ahol évente száznál több sérül vadállat gyógyítása folyik.
A 2009-ben elkezdett gyakorlatnak megfelelően 2010-ben már kizárólag gyűrűzött madarakat engedtek vissza a természetbe, a munkában a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakemberivel szoros volt az együttműködés.
Bővítették az állatkertben elhelyezett madárodúk számát és az otthon, ház körül végezhető madárbarát tevékenységeket is népszerűsítették. Az állatkert állandó programjai között szerepel a Madarak és Fák napi rendezvény, amire iskolás csoportok jelentkezését várják.
Tavaly ismét nagyon sok madár érkezett a mentőközpontba. A beérkezett fajok több, mint 80 százalékát a madarak képviselték. A menhelyen megfordultak olyan fajok, mint a vörös vércse, az erdei fülesbagoly, a tengelic, a réti pityer, a törpe gém, a bíbic, a fakusz vagy éppen a kabasólyom, de érkezett őz, korai denevér, hód és az európai sün néhány egyede is. 35 faj 102 egyedét láttuk el a mentőmenhelyen, ezek 30 %-át telepítették vissza eredeti élőhelyére.
A 2011-es időszak eddig mozgalmasnak bizonyult. Januárban féltucat sérült madár lelt ideiglenes otthonra a mentőközpontban.

Vélemény, hozzászólás?