Posted on 1 hozzászólás

Vadászati védegylet: tudatlan ellenzéki képviselők avatkoznak szakkérdésekbe

A Vadászati védegylet szerint, tudatlan ellenzéki képviselők avatkoznak szakkérdésekbe. Elfogadhatatlan, hogy egyes felkészületlen és tudatlan ellenzéki parlamenti képviselők akarnak beavatkozni a természet rendjébe, ahelyett, hogy egyszerűen kimondanák, „a kérdések megoldását bízzák a szakemberekre” – tartalmazza az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye, amelyet Pechtol János ügyvezető elnök jegyez. Pechtol arra reagált, hogy Bödecs Barna, a Jobbik képviselője azt firtatta, Semjén Zsolt, a vadászszervezet elnöke miniszterelnök-helyettesként visszaélt befolyásával, amikor a vidékfejlesztési miniszternél lobbizott a védett állatok vadászhatóvá tétele ügyében.
Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a magyar vadgazdálkodás és vadászat érdekében tett előterjesztés lassan két hete tartó politikai csatározást váltott ki, annak ellenére, hogy annak semmilyen politikai indíttatása nem volt – áll a közleményben. Mint hangsúlyozzák: a szakma nem kíván politikusokkal vitatkozni, de a Jobbik parlamenti képviselőjének az Országgyűlésben tett felszólalására szükséges reagálni a közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében. A védett és a vadászható vadfajok vonatkozásában a képviselő számadatokkal próbált érvelni, melyek a közlemény szerint „nagyságrendileg hamisak voltak”. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár nyilvántartásában ugyanis a barna rétihéják száma 24 765, míg ő 1 000-1 500 párról beszélt országosan, vagy a szalonka darabszámáról, amikor Somogy megyében 287 észleléséről beszélt, addig az országos monitoring program keretében a 2010-es tavaszi vonulás során, 48 megfigyelőhelyen 517 esetben észleltek szalonkát a Szent István Egyetemen nyilvántartott adatok szerint. „A témához azok szóljanak hozzá, akik – ha szakmai felkészültséggel nem is rendelkeznek – vegyék a fáradságot, és az adataikat ellenőrizzék, mielőtt az sajtónyilvánosságot kapna” – áll a közleményben.
A vadászati szakmai szervezetek úgy gondolják, hogy az elmúlt hetekben felvetett kérdések megvitatására nem a politika hivatott, hanem a magyar természetvédelemben és vadgazdálkodásban hivatásszerűen dolgozó meghatározó szakemberek. Ezért közösen kezdeményezik, hogy a vadgazdálkodók, a természetvédelem szervezetei, valamint a madár- illetve emlősfajok populációját vizsgáló intézmények a rendelkezésükre álló adatok értékelésével vizsgálják felül a felsorolt fajok állománydinamikáját. Megítélésük szerint szükséges lehet azon fajok korlátozott állományszabályozásának engedélyezése, amelyek egyedsűrűsége a mező-, hal- és vadgazdálkodás folyamatait károsan befolyásolja. Más fajok esetében pedig a védettséget fenn kell tartani – szögezik le. Forrás Agrármonitor.hu

1 thought on “Vadászati védegylet: tudatlan ellenzéki képviselők avatkoznak szakkérdésekbe

  1. “közösen kezdeményezik, hogy a vadgazdálkodók, a természetvédelem szervezetei, valamint a madár- illetve emlősfajok populációját vizsgáló intézmények a rendelkezésükre álló adatok értékelésével vizsgálják felül a felsorolt fajok állománydinamikáját”
    Végre! Ez némileg bíztató, talán kezd normális mederebe terelődni a vita.

Vélemény, hozzászólás?