Posted on Hozzászólás most!

Vaddisznó-armageddon a Gerecsében, tizenegy áldozattal

Tíz vaddisznó és egy gímszarvas fulladt bele a Gyarmatpuszta melletti Janicsári-tóba, két vemhes koca is volt köztük. Az erdészek egészen biztosak abban, hogy agancsgyűjtők voltak a tettesek. Az erdészek által készített, a cikkben látható képek sokkolóak lehetnek. Hétfő reggel a Gyarmatpuszta melletti Jancsári-tóban tíz vaddisznó és egy szarvas tetemére bukkantak az erdészek. “Az állatok az elmúlt napokban illegális agancsgyűjtők elől menekülve szakadtak be a tó vékony jegén” – áll a Pilisi Parkerdő közleményében.
Miért olyan biztos, hogy ők voltak a tettesek? – kérdeztük Lomniczi Gergelytől, az erdészet szóvivőjétől.
Ez egy viszonylag zárt terület, távol a turistautaktól, véletlenül nem jár erre senki – magyarázta Lomniczi. A környéken az elmúlt napokban az erdészek ráadásul többször láttak agancsozókat.
A szarvasok ilyentájban hullatják el az agancsukat, aminek a feketepiaci értéke, átvevőtől függően, kilónként 1000-2000 forint. Vagy dísztárgyat faragnak belőle, vagy ősi kamugyógyszerekbe reszelik bele. Az agancs a törvény szerint egyébként az illetékes vadgazdálkodó tulajdona.
Az agancsgyűjtők nem olyanok, mint az ösvényeken közlekedő, az erdő állataira nem veszélyes kirándulók: minden télen óriási károkat okoznak azzal, hogy az erdők bokros, sűrűn benőtt részeit járják és megzavarják a vadakat. Ilyenkor van az ellési időszak is. Ha az elkergetett anyaállat otthagyja a kicsinyeit, azok megfagyhatnak, a legyengült felnőtt pedig könnyen bajba kerülhet, mint ezúttal is történt. Az agancsozók ugyanis szabályszerű hajtásokat rendeznek a sűrűben, hogy a menekülő szarvasok kilazult agancsa beleakadjon a bokrokba és szinte szó szerint az ölükbe hulljon. De a sisnyásban többféle állat él, így kerültek a képbe a disznók.
A Janicsári-tóban egy tavalyi malacokból és legalább két vemhes kocából álló konda és egy szarvas pusztult el. Egészen biztos, hogy üldözték őket, maguktól ugyanis nem mennek rá a vékony jégre.
A jég alá szorult tetemeket hétfő délelőtt kezdték kiemelni a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai. (A helyszín maga nem a Pilisben, hanem a Gerecsében van, de ehhez az erdészeti céghez tartozik.) Délig hét vaddisznót sikerült kihúzni a tóból, a többi tetem továbbra is a jég fogságában van. A becsült kár eléri a kétmillió forintot.
Agancsot gyűjteni nemcsak annak értéke miatt tilos, hanem mert a szakemberek értékes információkhoz juthatnak általa a vadállomány méretéről, egészségi állapotáról, fejlődéséről. Forrás: Index.hu

Vélemény, hozzászólás?