Posted on Hozzászólás most!

Van oltóanyag a kutyák halálos betegségére

Kutyánk szabadban való sétáltatása a gazdi és az állat számára is jó kikapcsolódást jelent. Szerencsések azok, akik rendszeresen játszhatnak, kirándulhatnak a kutyájukkal a parkokban, vagy akár a környező erdőkben, mezőkön. A friss levegőn eltöltött idő aktív kikapcsolódást jelent mind számunkra, mind kedvencünk számára, és egyben kiváló alkalmat biztosít kutyánk izomzatának fejlesztésére, trenírozására, és szorosabb kutya-ember barátság kialakítására.
Sajnos azonban a kertekben, erdők-mezők közelében sok veszély leselkedik kedvencünkre! A kullancsok kedvelt portyázó helyei a városi parkokban, környező erdőkben növekvő fák, bokrok, valamint a mezőkön, bozótosokban a magasabb fűszálak, amelyekről rámászik a „gazdaállatra”, talán épp a mi kutyánkra!
Nem is a kullancs vérszívása jelenti az igazi veszélyt, hanem az, hogy nagyon sok kullancs különféle kórokozókat hordoz, amelyeket a vérszívás közben a kutya szervezetébe juttat.
A kullancsok, amelyek világszerte előfordulnak, az egyik legveszélyesebb kórokozó-közvetítők, és nemcsak az általuk közvetített fertőzések gyakorisága növekszik, hanem a földrajzi elterjedésük is!
Fertőző, őt halálos betegségeket terjesztenek, mint például a Lyme kór, a kullancsenchephalitis és a babéziózis. Ma már bizonyított, hogy az éghajlatváltozás – beleértve a melegebb teleket, forróbb, csapadékosabb nyarakat – hatással van a kullancsok aktivitására és elterjedésére1. Az is valószínű, hogy a klímaváltozás következtében azokon a területeken is kell számolni a fertőzött kullancspopulációk megjelenésével, amelyek korábban fertőzött kullancstól mentesek voltak. Így például a Dermacentor reticulatus, amely a babéziózist terjeszti kutyák esetében, Európa mérsékelt övi területein, így Magyarországon is. Hazánkban is egyre nagyobb területen terjed el; olyan helyeken is, ahol korábban nem volt fellelhető!
Ma már Magyarországon is kiemelkedő jelentőségű betegségként tartjuk számon a babéziózist, amely akár halálos kimenetelű is lehet. A babéziózis kutyákon észlelt leggyakoribb tünetei többek között a magas láz, vérszegénység, „sárgaság”, és a vérvizelés. Időnként a betegség abnormális idegrendszeri működéshez, izomgyengeséghez és veseelégtelenséghez is vezethet. A kutyák szervezetét nagyon legyengíti ez a tünet-együttes, ha már kialakultak a babéziózis tünetei azt csak kevés szerencsés állat éli túl.
Szerencsére már létezik a kutya babéziózisa ellen egy széleskörű hatással rendelkező oltóanyag, amellyel fokozott védelmet tud biztosítani kutyája számára a betegséggel szemben. Érdeklődjön állatorvosánál a babéziózis elleni oltásról!

Vélemény, hozzászólás?