Posted on Hozzászólás most!

Veszélyes delfinterápia?

Tanulmányozták a rózsaszín folyami delfin képességeit, hogy valóban segítségére van a javulásban a testi- és szellemi fogyatékos gyerekeknek. A delfinterápia mellett lévők azt állítják, hogy az állatok által kibocsátott hanghullámok pozitív hatással vannak a betegekre, míg egy amerikai tanulmány szerint a terápiának nincsen tudományos bizonytéka a javulás tekintetében.
A 12 esztendős Leonardo de Souza különleges élmény részese lehetett, kipróbálhatta a ritka vízi emlőssel, az amazonas-i rózsaszín delfinnel az úszást. Nem véletlenül, hiszen sokan hisznek abban, hogy ez a delfin gyógyító hatással van a szellemi- és testi fogyatékosságra. Leo karok nélkül és csonka lábakkal született, mindig csendes és lassú gyerek volt, de a terápia óta drámai változás következett be.
„Szinte alig játszott, sok mindenből kimaradt, de most rengeteget változott. Mindenkivel labdázik és beszél” – örvendezett édesanyja.
A gyógytornász is pozitív véleményen van a javulást illetően. Igor Simoes állítása szerint az állatok együttérzőek és segítenek a betegek önbizalmát is növelni. „Leo motorikus készségei javulásában segítettek a legtöbbet” – tette hozzá.
És mit gondol a terápiáról Leo? „A delfin segít nekem a futballban, az úszásban, az iskolában és mindenben” – mesélte a kisfiú.
A pozitív visszajelzés ellenére a gyakorlatnak ellenzői is akadtak. A legutóbbi amerikai tanulmány szerint a bánásmódnak nincs tudományos bizonyítéka arra, hogy segítene a betegek gyógyulásában, ráadásul a foglalkozások balesetekkel is végződhetnek.

Vélemény, hozzászólás?