Posted on Hozzászólás most!

Veszélyt jelent az óceáni hulladék a cetekre

Egyre nagyobb mértékben borítja műanyag szemét a világ tengereit, ami a bálnákra és delfinekre nézve halálos veszélyt jelent. Emellett az állatokat a hajók is fenyegetik.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) sürgeti,hogy ketelezővé váljon a jelentése annak, ha az egyes vízijárművek a cetekkel ütköznek. A bálnákra és delfinekre leselkedő veszélyekre állatvédők és tudósok hívták fel a figyelmet a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) hétfőn a Jersey szigetén kezdődő tanácskozása előtt.
A WWF információi alapján egyre többször forul elő, hogy az ámbrás cetek vagy a delfinek összütköznek hajókkal, amik megsértik, szétszaggatják őket. Ennek fényében a szervezet javasolta, hogy a forgalmas tengeri utakon közlekedő hajóknak legyen bejelentési kötelezettségük, ha átgázolnak a tengeri emlősökön.
Ezek a találkozások ugyanis lassan nagyobb veszélyt jelentenek a bálnavadászatnál – hangsúlyozta a WWF vasárnap. A Természetvédelmi Világalap ennek kapcsán rámutatott, noha 25 éve vadászati tilalom van érvényben, évente mégis 1500 bálnával végeznek halászok. “A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság csigatempóban mozog az állatok védelmében” – bírálta az IWC-t a szervezet.
Emellett növekvő veszélyforrásként jelölték meg a tengereken úszó műanyag hulladékot is, melyet az állatok lenyelhetnek, és ez a vesztüket okozza.

Vélemény, hozzászólás?