Posted on Hozzászólás most!

Vigyázzunk kutyáinkra: ami nekünk jó, nekik árthat

Az ember által használt gyógyszerek több háziállatot betegítettek meg az Egyesült Államokban tavaly, mint bármely más mérgező anyag. Az esetek többsége a gazdák figyelmetlenségéből és gondatlanságából ered, ezért a nagyobb odafigyelés érdekében az állatokkal való kegyetlen bánásmód megelőzéséért küzdő országos szervezet, az ASPCA minden évben tízes listát készít a háziállatokra legmérgezőbb hatással bíró anyagokról. A rangsor első helyére az utóbbi két évhez hasonlóan idén is az emberi gyógyszerek kerültek, és csak utánuk következnek a különböző háztartási mérgek, majd az ártalmatlannak tűnő csokoládék és növények.
A feketelista élén a recept nélkül kapható ibuprofen és acetaminofen hatóanyagú készítmények, az antidepresszánsok és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezelésére felírt gyógyszerek állnak, vagyis az esetek többségében ezekkel kerülnek kapcsolatba a háziállatok.
A kaliforniai Groveland városában élő Janet Hardie jól tudja, mi történik, ha az embereknek szánt gyógyszerek rossz gyomorban landolnak. Még januárban inkontinencia elleni tablettákat vásárolt magának, amelyeket hazaérve a nappalijában álló széke melletti asztalkára helyezett. Nem sokkal később arra lett figyelmes, hogy Priscilla nevű kutyája, egy egyéves Lhasa apso a földön dézsmálta a pirulákat. ”Hármat evett meg belőlük, legalábbis én ennyi hiányzó tablettát számoltam össze” – idézte fel a történet.
Hardie és szomszédja azonnal tárcsázta az ASCPA Illinois állambeli – urbanai – forródrótját. A vonal másik végén jelentkező állatorvos utasításainak megfelelően először megmérték az állat súlyát, tanulmányozták a gyógyszer alkalmazási előírásait, majd megetették a kutyát egy fél szelet fehér kenyérrel, végül két teáskanál fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxidot adtak neki. Az állatot ezután folyamatos mozgásban tartották, hogy felkeveredjen a gyomra, és negyed órán belül megszabadulhasson a lenyelt tablettáktól. ”Majdnem egy órán keresztül beszéltünk az orvossal, aki olyan pontos eligazítást adott, mintha tényleg jelen lett volna” – mesélte az asszony a szerencsésen alakult eset végét.
”Tavaly mintegy 168 ezer hívás futott be hozzánk, és az esetek negyedében emberi gyógyszer által okozott mérgezés miatt telefonáltak” – mondta Tina Wismer állatorvos, az urbanai központ segítségnyújtással és oktatással foglalkozó részlegének vezetője az AP hírügynökségnek.
A SafetyCall International által működtetett Pet Poison Helpline segélyvonal 2004-ben kezdte meg működését. Azóta több mint 750 ezer hívást kaptak, közel 50 százalékban embereknek felírt gyógyszer által okozott probléma miatt – tárta fel Justine Lee, a minneapolisi központ társvezetője.
Csokoládériadó: A beérkezett hívások után a segélyközpontok nem követik nyomon az állatok további sorsát, mivel egy-egy esetnél túlságosan is sok tényező játszik közre. A gazdák sokszor nem is tudják, hogy állataik mit nyeltek le, csak az olyan mérgezésre utaló tüneteket észlelik, mint kedvetlenség, hányás, depresszió, különböző rohamok és étvágytalanság. De például az a kutya, amelyik hiperaktivitás-zavar kezelésére adott gyógyszert nyel le véletlenül, roppant izgatottá válik. Megint más a helyzet, ha a háziállatok fogamzásgátlót, potencianövelőt vagy hajhullás elleni szert kapnak be.
”Szerencsére manapság a fogamzásgátló tablettákban nagyon kevés ösztrogén hormon van. Kutyáknak a pulmonális hipertenzió (a tüdőt ellátó artériákban mérhető magas vérnyomás) kezelésére emberi potencianövelőt szoktunk adni, mert az eredetileg a vérnyomás szabályozására szolgál. A hajhullás elleni szerek azonban rendkívül veszélyesek lehetnek, különösen a macskákra nézve, mert esetükben szívelégtelenséget is kiválthatnak” – emelte ki Wismer.
Egyetlen szem aszpirin vagy szívgyógyszer valószínűleg még nem öl meg egy háziállatot, azonban egy egész havi adag – vagy egy nagy fürt szőlő, néhány kocka keserű csokoládé vagy egyetlen szál liliom – bizony könnyedén a vesztüket okozhatja.
Az ASCPA listáján szereplő további szerek és hatóanyagok is fokozott odafigyelést igényelnek. A rovar- és rágcsálóölők, ételek, állatoknak szánt gyógyszerek, csokoládéféleségek, háztartási mérgek, növények, gyógyfüvek és kültéri mérgek (mint a fagyálló vagy a műtrágya) mind-mind komoly veszélyforrások lehetnek.
A ”csokoládé szezon” mindenszentektől Valentin-napig tart, és minél sötétebb az édes finomság, annál halálosabb fenyegetést jelent a háziállatra nézve. Az utóbbi években csak enyhén emelkedett a csokoládé okozta halálesetek száma, azonban nagyon megszaporodtak az olyan esetek, amikor a kutyák szervezetében életveszélyes mennyiségű – csokoládéban található – metilxantin származék halmozódott fel (például koffein), amely szapora szívverést, alacsony vérnyomást, szívritmus zavarokat, izgatottságot és görcsöket (későbbi stádiumban halált) is előidézhet. ”A kutyák imádják a csokoládét, és roppant falánkok. Maguktól talán sosem hagynák abba…” – figyelmeztetett Wismer.
A tejcsokoládéból a testtömeg minden kilogrammjára számítva nagyjából hatvan gramm, főzőcsokoládéból vagy keserű csokoládéból pedig körülbelül hét gramm elfogyasztása már halálos dózist jelent egy kutya számára.
Módfelett le tudnak részegedni: Az édesszájú ebek és a szerelmesek egyik legkedvesebb ünnepe után a húsvét jelentheti az újabb kihívást az állattartók számára, ilyenkor ugyanis a liliomok válnak a macskák első számú közellenségévé. Ha egy macska megrágcsálja a levelüket, vagy csupán rájuk lép és utána megnyalja a mancsát, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.
A kutatók csupán az utóbbi négy-öt évben fedezték fel, hogy a szőlő, illetve a mazsola is fenyegetést jelent a kutyák számára. ”Egyelőre nem tudni, hogy mi az oka, de már harminc dekagramm szőlő is komoly mérgezést okozhat egy kutyánál” – közölte Jeffrey S. Klausner, az Oregon állambeli Banfield Állatkórház vezető orvosa. Az intézmény a világ legnagyobb állatkórháza, mintegy 770 klinikája működik 41 amerikai szövetségi államban.
Az alkoholtól – elsősorban a krémes alapú italoktól, köztük a tojáslikőrtől – az állatok nagyon gyorsan ”le tudnak részegedni”, nem is akárhogy. Ilyenkor imbolyognak és hánynak. Ha a váladékot véletlenül a tüdejükbe szívják, eszméletüket veszthetik. Az ittas állatokkal kapcsolatos hívások többsége általában az új év első napján fut be – osztotta meg tapasztalatait az állatorvos.
A keményítőt tartalmazó kenyerek is a kutyák étrendjének tilalmi listáján szerepelnek. ”Maga a tészta azért kel meg, mert gáz képződik benne, és emellett alkohol is, vagyis a kutyák így is könnyedén becsiccsenthetnek” – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy a tészta tovább terebélyesedik az eb gyomrában is.
A házi kedvencek nem csupán az italozásban, de egyéb kedélyjavítók használatában is szívesen utánozzák gazdáikat, akik az utóbbi időben egyre többször tárcsázzák ”beszívott” négylábúik miatt a segélyvonalakat.
”A kutyák és a macskák is szeretik rágcsálni a növényeket, és ha éppen vadkender kerül a szájukba, akkor nagyon megnőhet a vérnyomásuk” – hívta fel a figyelmet a marihuána állatokra gyakorolt hatására Wismer.

Vélemény, hozzászólás?