Posted on Hozzászólás most!

Világszenzáció az ajkai dinó

Világszenzációt mutatott be Ősi Attila a Természettudományi Múzeum őslénytárában: az Ajka közelében talált 85 millió éves dinoszaurusz csontleletet. A kutatás vezetője egykori mentoráról és szülővárosáról nevezte el a dinót. Az ajkai dinó maradvány jelentőségében a rudabányai emberős 35 évvel ezelőtti megtalálásához mérhető. Nem adott még becenevet Ősi Attila világszenzációs dinó leletének, így egykori mentora Kozmai Károly geológus valamint szülőföldje után maradt az „Ajkaceratops kozmai” név a hétköznapi használatára is.
– A legelső, amit felismertünk, a koponya elülső csontja volt, ami a 2009-es ásatás során került elő – mondta a Borsnak a tudós. Kutatáskor nagyobb kőzetblokkokat szednek ki a rétegekből, és ezeket dolgozzák fel. – Az egyik ilyennek a felszínén látszott ennek egy kis része, amit Gulyás Péter kollégám preparált ki. Azt rögtön láttuk, hogy ez egy szenzációs lelet csak akkor még nem tudtuk, hogy pontosan milyen állat maradványa. Több hónapi munka és külföldi szakértőkkel való konzultáció után mertük csak kimondani, hogy ez olyan világszenzáció, ami a világ legjelentősebb természettudományos magazinjának, a Nature hasábjaira kívánkozik.
– Eddigi tudásunk szerint Európában ilyen állatok nem éltek, csak a mai Mongólia, Ázsia, és Észak- Amerika területén. A dinónk egy másfél méter hosszú, négy lábon járó állat volt. Mivel a feje a föld felett 40-50 cm magasan lehetett, úgy gondoljuk, hogy cserjékkel, gyümölcsökkel táplálkozott. Külsőre hasonló lehetett azokhoz, melyek a feje körül gallért, az orruk tetején pedig tülköt növesztettek – ismertette az állat külső jegyeit Ősi Attila.

Vélemény, hozzászólás?