Posted on Hozzászólás most!

Virágzik a denevér a sóstói zöld piramisban

Virágzik a denevér a sóstói zöld piramisban. Hír: MTI. Az Ázsiából származó növény onnan kapta a nevét, hogy virágjának formája denevér-szárnyakra emlékeztet.
Különleges látványt kínál a szabolcsi megyeszékhely állatparkjának Zöld Piramisa: kibontotta szirmait a Denevérvirág (Tacca chantrieri). Az Ázsiából származó növény őshazájában az esőerdők árnyékos, mélyebb területein található meg, itthon pedig dísznövényként tartják – mondta el Boronkay Ágnes, az állatpark botanikai osztályvezetője. A nagyjából egy méter magas, zöld levelű növény pálmaházi nevelése komoly szakértelmet kíván; magas páratartalmat és hőmérsékletet igényel, s kedveli az árnyékos helyeket.
Nevét onnan kapta, hogy virágjának formája denevérszárnyakra emlékeztet, színe pedig feketébe hajló sötétlila. Minden növény egy vegetáció alatt általában 6-12 virágot nevel, amelyek fokozatosan nyílnak ki.
A denevérvirágot hazájában élelmezési növényként tartják számon: friss leveleit salátaként, főzelékként fogyasztják, a sok keményítőt tartalmazó gyöktörzsét (rizómáját) pedig a burgonyához hasonlóan megfőzik, vagy a keményítőt kivonva lisztet készítenek belőle. MTI Fotó: Balázs Attila

Vélemény, hozzászólás?