Posted on Hozzászólás most!

Visszaeső illegális állatszaporító

Másik kerületben bukkant fel az az idős asszony, akit korábbi lakhelyén már elmarasztaltak illegális állatszaporításért. Az állatvédők most súlyosabb szankciókat követelnek.
Nagy meglepetés fogadta május 4-én a NOÉ Állatotthon Alapítvány és Budapest X. kerületének önkormányzata helyszínre kivonuló képviselőit, amikor meglátták a külterületi telek kerítéséhez kiballagó idős nőt: ugyanaz a személy volt ugyanis, akivel évekkel ezelőtt már dolguk volt hasonló ügyben: az akkor még a XVI. kerületben egyedül élő hölgyet 2006-ban is szabálytalan állattartásért és szaporításért jelentették fel.
Sándor Hédi, a NOÉ elnöke a mostani tapasztalatokról a STOPnak elmondta: a gazda 25 kutyát vallott be, ám a kiérkezők szerint a négylábúak száma legalább 30-40 közé volt tehető. A legnagyobb probléma az volt, hogy a nő oltási papírokat nem tudott felmutatni, s minden bizonnyal beltenyészetben fejlődtek az ebek. Az állatok szemmel láthatóan elhanyagoltak, csatakosak voltak, minden bizonnyal férgekkel, bolhákkal voltak teli, s egyetlenegy kutya sem volt ivartalanítva. Emellett már eltörpült az a probléma, hogy ezeket a kicsi, hosszú szőrű kutyusokat lakásban, s nem az udvaron kellett volna tartani.
A probléma tehát ismerős volt Sándoréknak, hiszen első alkalommal 2006 novemberében jutott az alapítvány tudomására egy XVI. kerületi bérelt ingatlanon tartott kutyafalka híre. Több mint 50 kutya élt azon a külterületi ingatlanon. Az idős nő eredetileg lhasa-apso és shih-tzu fajtájú társasági kutyák tenyésztésével foglalkozott, de a kutyák egy idő után gát nélkül, keverékként és beltenyészetként is szaporodtak. Az ebek állategészségügyileg ellátatlanok voltak, kötelező védőoltásaik hiányoztak, kullanccsal, bolhával, féreggel és rühökkel fertőződtek, szőrük gondozatlan, rasztás volt, s természetesen rosszul szocializálódtak. A kerítés folytonossági hiányosságait kihasználva rendszeresen kijártak a közeli főútra, több esetben balesetveszélyt okozva. Sok kutya az autók kerekei alatt végezte. 2006 végén a nő lemondott mintegy 20, majd később 9 kutyáról a NOÉ számára, a többi kutyához azonban ragaszkodott, azoktól megválni nem volt hajlandó, noha ellátásukról nem tudott megfelelően gondoskodni.
Mivel az áldatlan állapotok nem szűntek meg, 2008-ban az alapítvány bejelentést tett az ügyről a XVI. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Környezetvédelmi Irodáján. Ennek hatására a hivatal helyszíni szemlét követően 2009. március 4-én lezárta az ügyet, mindössze írásbeli figyelmeztetésben részesítette a nőt, s pénzbírságot helyezett kilátásba, amennyiben tovább folytatja a tevékenységet. Az asszony ekkor költözött át Kőbányára, ahol esze ágában sem volt felhagyni a gondatlan cselekedetekkel, amelyekről a NOÉ idén márciusban egy bejelentés alapján szerzett tudomást Eszerint a kerületi ingatlanon hetekig hantolatlanul heverő, palatáblával letakart, nagytermetű, keverék kutya tetemét találták meg.
Az elnök hangsúlyozta: mivel tettével a nő több, hatályban lévő törvényt is visszaesőként sértett meg, feltétlenül szükségesnek tartják, hogy az állattartástól haladéktalanul tiltsák el, a jelenleg tulajdonában lévő állatok kerüljenek el tőle, valamint visszatartó erejű állatvédelmi bírságot szabjanak ki rá. A szervezet próbált egyezkedni a nővel is, aki a beszélgetés végén már sírva kérte az állatok nála hagyását, mondván, elengedhetetlen neki a létfenntartáshoz az a pár ezer forint, amit a kölykökért kap. Sándor felajánlotta, hogy legalább a vemhes kutyákat hadd vigyék el, de nem sikerült megegyezniük. Az elnöknek információja van arról, hogy az asszony készül tovább költözni, így könnyen lehet, tevékenységét máshol ismét folytatni fogja. Hatósági foglalás pedig egyelőre nem lehetséges, mivel az önkormányzat a bürokrácia miatt jókora késéssel hozhat csak ez irányú határozatot. A NOÉ így nem igazán látja az alagút végét…

Vélemény, hozzászólás?