Posted on Hozzászólás most!

Vízi menekültek a Vadasparkban

A nyár eleji időszak kedvezőtlen időjárása, amikor árvíz és jégeső váltja egymást, nemcsak az embereket, hanem a vadvilágot is sújtja. A nemzeti parkok természetvédelmi őrei mindent megtesznek a vadállatok védelméért az adott élőhelyeken, viszont, ha ott már nincsenek biztonságban az állatok, a Vadaspark fogadja őket.
Vízi menekültek a Vadasparkban Június elején a Tiszaalpár közelében lévő ártéri fészkelőhelyekről mentettek ki a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei közel 50 bakcsó és 15 kis kárókatona fiókát, valamint egy kis kócsagot. A madarakat a Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja fogadta, szigorú karanténfeltételek betartása mellett. Szerencsére a fiókák egy része már a kezdetektől magától is evett, és bár – főleg a stressz következtében – volt pusztulás, a döntő hányaduk életben maradt. Valamennyien fokozottan védettek hazánkban, az összesített eszmei értékük több mint 12,5 millió Ft.
A baj azonban nem csak alulról, hanem az ég felől is bőségesen jutott a régiónkra. Az elmúlt héten pusztító jégeső ellen is kellett még menekíteni a madarakat. A Vadasparkba a Körös-Maros Nemzeti Park területéről erdei fülesbagoly- és gólyafiókák, valamint egy fattyúszerkő érkezett. Őket is ellátják a legjobb tudásunk szerint az állatkert szakemberei, bár befogadó-kapacitásuk a vége fele jár, mivel a fentieken kívül borz-, róka-, nyestfiakat, egerészölyv- és csókafiókát nevelnek, és több őzgida is érkezett a szezonnak megfelelő számban.
A Vadaspark mentőtevékenységéhez jelenleg anyagi támogatást nem kap, magának kell kigazdálkodnia az állatok gondozási, takarmány- és állatorvosi költségeit. A látogatók azáltal, hogy jegyet váltanak a Vadasparkba, ezt a tevékenységüket is támogatják, ahogy azok is, akik személyi jövedelemadójuk 1%-át az állatkertnek ajánlottak fel.

Vélemény, hozzászólás?