Posted on Hozzászólás most!

WiseTrap elektronikus patkányfogó

Egy Dán cég olyan rendszert fejlesztett ki, amely csúcstechnológiával egészíti ki a hagyományos patkányfogókat. Aligha gondolhatta bárki is, hogy már a patkányfogók területén is megjelennek a különböző számítástechnikai módszerek, pedig így történt. A mai korszerű rágcsálócsapdák már képesek érzékelni a foglyul ejtett állat testhőmérsékletét és mozgását, valamint akár SMS-ben tájékoztatják a kihelyezést végző szakembereket arról, hogy hány állatot ejtettek el. A WiseCon dán vállalat által megalkotott WiseTrap teljesen elektronikusan működik, felszerelték mozgás- és hőmérséklet-érzékelőkkel. Az új rendszer nem csak hatékonyabb és intelligensebb az elődeinél, hanem jóval olcsóbb is náluk. Videó a rendszerről.
A recept egyszerű: a kiválasztott csatornába egyszerűen leeresztik az eszközt. A szenzorok azonnal bekapcsolnak, ha érzékelik, hogy egy rágcsáló jelent meg a járatban. Ezek a miniatűr érzékelők feljegyzik és figyelik az állat mozgását és testhőmérsékletét. Amennyiben a patkány jó elfogási pozícióban van, a csapda mozgásba lendül és nemes egyszerűséggel eltöri az állat gerincét. A rágcsáló holttestét a szennyvíz szállítja el. Ugyan a módszer meglehetősen brutálisnak tűnik, mégis jobb a korábban alkalmazott mérgeken alapuló csapdáknál, mivel az állatok így jóval gyorsabban halnak meg.

Ez a korábbiaknál jóval humánusabb és hatékonyabb módja a rágcsálók elleni harcnak. A patkányok meghalnak és nem viszik el a problémát más helyekre. Ráadásul nem kerülnek ki a szabadba a környezetet károsító mérgek sem és az emberek sem találkoznak az állatokkal” – foglalta össze a megoldás előnyeit Preben Fritzböger, a WiseCon ügyvezetője.
Az egész folyamat elektronikusan ellenőrizhető, így a csapdákat kihelyező szakemberek pontosan tudják, hogy melyik időszakban melyik fogó hogyan teljesített. Ezt a beépített GSM-modul és SIM-kártya teszik lehetővé, amelyek minden eredményes fogásról SMS-t vagy akár e-mailt is küldenek a befogóknak. A rendszer még arra is képes, hogy akkumulátorai töltöttségéről tájékoztassa az üzemeltetőket. A beérkező információk továbbíthatók a települések lakótelepeinek, éttermeinek és kórházainak is, így részletes, egész lakótömbökre kiterjedő patkánymentesítési tervek készíthetők.
A WiseTrap előnye továbbá, hogy a beépített szenzoroknak köszönhetően a kihelyezett eszközök felhasználhatók a csatornahálózat folyamatos figyelésére, így a közműszolgáltatók a nagyobb esőzések után uralkodó állapotokról vagy csőtörésekről is azonnal és minden részletre kiterjedően értesülhetnek. A megoldást sikeresen tesztelték Dániában és Svédországban, valamint mindkét skandináv országban engedélyezték a használatát. A dán cég most a más országokban végrehajtandó tesztekre készül.

Vélemény, hozzászólás?