Posted on Hozzászólás most!

Zsaruk mentették ki a szűk ketrecben tartott medvét

Nem mindennapi akcióval mentették meg Dömét. A 17 éves barnamedvét Tápiószecsőn egy tanyán embertelen körülmények közt tartották. Fogai lekoptak és a helyiek szerint ezerötszáz forintért tulajdonosa kutyákat uszított a mackóra.
Rajtaütés – 17 éven át egy szűk ketrecben tartotta Dömét gazdája, egy Tápiószecső melletti tanyán. Az állatnak alig volt mozgástere, nem érintkezett fajtársaival, fogai a szabadulási kényszer miatt lekoptak. Az állatvédők a Nemzeti Nyomozóirodával (NNI) és a Veresegyházi Medvefarm munkatársaival mentőakciót szerveztek Döméért.
– Medvét csak akkor lehet tartani, ha a gazda biztosítani tud egy legalább 70 négyzetméteres területet, belső kifutóval és egy szakembert, aki 24 órában felügyel az állatra – mondta Kuli Bálint a Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa.
A mentőcsapat tegnap rajtaütésszerűen érkezett a tanyára. Döme épphogy ki tudott nyújtózni a szűk kalitkában. A tulajdonos meglepetten fogadta a szakembereket, érvényes tartási papírokat nem tudott felmutatni. Azt sem tudta megmagyarázni, honnan hozta medvét.
– A helyiek szerint a környékbeliek ide hozták a kutyáikat vadítani. A medve közelébe engedték őket, ezért ezerötszáz forintot fizettek a gazdának – állítja Szilágyi István, Fehérhereszt kuratóriumi tagja. Dömét lövedékkel elaltatták, amikor mozdulatlanná vált, teherautóra rakták és elszállították a Veresegyházi Medvefarmra. Megvizsgálják, majd megpróbálják fajtársaihoz szoktatni.
– Az NNI természetkárosítás bűntette megalapozott gyanúja miatt nyomoz. A nyomozók eljárnak a medvetartóval szemben – áll közleményükben.

Vélemény, hozzászólás?